На жилищния пазар у нас няма завършени нови имоти. Това каза Людмил Боянов, мениджър продажби в Arco Real Estate, в студиото на телевизия "Блумбърг".

Боянов посочи, че строителните компании имат база с клиенти, на които продават обикновено около 30% от сградата, която ще строят, още преди да са получили разрешение за започване на работа.

"Така клиенти плащат резервационна такса в рамките на между 2 и 3 хил. евро и чакат излизането за разрешение за строеж".

Според госта около 2/3 от продажбите на жилищните имоти в дадена сграда са реализирани още преди завършването ѝ, като понякога делът на продадените имоти е дори по-висок. Най-търсени са двустайните апартаменти.

"Реално при една завършена сграда вече почти няма никакво предлагане или са останали само непривлекателните апартаменти, а има много клиенти, които търсят именно готов имот. Търсенето им не е необичайно, просто пазарът у нас не го предлага".

Експертът изрази мнение, че това е една от основните причини за момента да не се очаква спад на цените на жилищните имоти в големите градове у нас.

"Когато на пазара на жилищни имоти у нас се появят достатъчно опции за избор, може да се очаква и понижение на цените им".