Ситуацията на имотния пазар е стабилна, заяви пред БНР Добромир Ганев, председател на Национално сдружение "Недвижими имоти".

В момента няма повече от 5-6% свободни офисни площи в София, подчерта той и добави:

"София е доста сериозно развит пазар и перспективите не са лоши в средносрочен период от време. В никакъв случай ръстът не е голям спрямо предходни периоди".

По отношение на жилищните имоти Ганев посочи:

"Инвестициите в жилищни имоти в страната в последните няколко години не са само и единствено с цел удовлетворяване на жилищна нужда. Това са много често покупки с цел запазване на спестяванията на хората, с цел отдаване под наем. Това е най-познатата възможност на българите да се предпазят от инфлационните процеси. Лихвите по банковите депозити клонят към 0. Инфлацията в страната е 2-3% за последните няколко тримесечия".

"В София ръстът за половин година е в рамките на 4%. Около 13 хил. сделки имаме за първата половина на годината. Банките имат добри оферти и привличат още клиенти. Доходите на българите се увеличават. В София ръстът е от около 12%. Имаме логика в желанието за покупки на имоти и активността на инвеститорите", отбеляза още в предаването "Преди всички" Добромир Ганев.