От Асоциацията на строителните предприемачи са притеснени от покачването на цените на жилищата над нива, които са непосилни за населението - над 100 000 - 110 000 евро за апартамент. Това каза Георги Шопов от асоциацията пред БНТ. Върви се към негативна тенденция, характерна за Западна Европа, където юрист, лекар на работна заплата, няма да може да си позволи жилище, каза той.

Непосилни за хората на трудов договор са цени на имотите над 120 000 евро, категоричен е и Страхил Иванов, брокер на недвижими имоти.

Според него от една година пазарът на недвижими имоти у нас е във взрив на покупко-продажби, интерес и цени.

29% е средното покачване на цените на имотите в София, но има квартали, където то стига 40%, посочи брокерът.

"Това са "Център", "Изток", южните квартали и бившият "Хладилник", който сега се нарича "Парадайз". Това са местата, където са изключително високи цените и интереса. Същевременно проблемите с инфраструктурата и паркирането има негативни ефекти", каза Иванов.

Според председателя на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи Георги Шопов големият проблем е в инфлацията в строителството. Преди войната тя е била 27%. Преди войната арматурното желязо, което е основен продукт в жилищното строителство, за година от 1.5 лв. е скочило до 1.70 лв. В момента е 2.60 лв. Това е спекулативно покачване заради липсата на доставки, които са 20% от желязото, което се използва в България от Украйна, каза Шопов.

По думите му обаче кораби със строително желязо са тръгнали от цял свят и това ще бъде преодоляно. Очаква се нормализиране на цените, като те отново трябва да станат 1.70 лв.