Достъпните домове се отдалечават все повече от обхвата на купувачите на първо жилище в Европа, като 35% от жителите на Стария континент смятат, че никога няма да могат да купят собствено жилище, показва изследване на ING, цитирано от онлайн изданието propertywire.com.

Около 63% от европейците очакват цените на имотите да се повишат в идните пет години, а 53 на сто са на мнение, че жилищният пазар в страната им върви в погрешна посока. Това е ръст спрямо 45% миналата година, сочат данните от изследването.

Допитването, в които са участвали близо 15 хил. души от 13 страни в Европа, установило, че броят на хората, които не са доволни от развитието на местния жилищен пазар, е нараснал в повечето страни. Само една четвърт от европейците са на мнение, че жилищният пазар в родината им върви в правилната посока.

Цените на имотите са свързани или повлияни от условията на местния пазар. Но много хора в Европа са на мнение, че цените на жилищата в родината им е твърде висока, става ясно от доклада.

Според 57 на сто от европейците жилищата са скъпи, а 25 на сто казват, че им е трудно да изплащат наема или ипотеката си всеки месец. В същото време 62% от наемателите определят имотите в страната си като скъпи спрямо 55% от собствениците на жилища. За 32% от наемателите цените на жилищата са несправедливи спрямо 22% от собствениците.

В последните десет години лихвените проценти са ниски и това помогна за повишаването на цените на имотите, но също така затруднява навлизането на жилищния пазар на купувачи на първи дом. Според 72% от европейците за купувачите на първо жилище е трудно да стъпят на имотната стълбица.

В същото време 35% от жителите на Стария континент, които нямат собствено жилище, не очакват да успеят някога да се сдобият с дом. Най-голям е делът на германците, които смятат така - 45%, следвани от италианците с 44% и британците с 41%.

Изследването показва още, че само 9% от европейците очакват да успеят да се сдобият със собствен дом, докато навършат 30 години. За сравнение, 60% от хората, които вече притежават имот, са го купили преди да станат на 30 години.

Европейците посочват много причини, поради които не могат да купят имот, като проблемите с достъпността са на първо място. Около 56 на сто от европейците отдават това на недостатъчните си приходи, а 19% очакват цените да останат твърде високи. На този фон 16% отбелязват като причина липсата на сигурност на работното място в дългосрочен план.

"Стъпването на имотната стълбица изглежда по-важно от всякога както емоционално, така и финансово. Но много от европейците, които нямат дом, очакват да се сдобият с жилище в по-късна възраст, отколкото хората, които вече притежават жилище", казва Джесика Екстън, специалист по поведенческа психология в ING.