От днес редица страни в Европа преминават към следващ етап в облекчаване на рестрикциите, въведени заради новия коронавирус, предадоха световните агенции и местните издания.

Как се връща към живота Гърция

След първите два етапа на излизане от изолацията в Гърция на 4 и на 11 май, след отварянето на плажовете на 16 май и на църквите на 17 май, днес се отварят археологическите обекти, зоопарковете, парковете, ботаническите градини, залите за залози, спортните зали, басейните, спортните площадки, спортните клубове.

Увеличават се вътрешните полети, ще е възможно да се пътува между отделните райони, както и по море до остров Крит и по суша до остров Евбея.

Възобновяват се часовете за прогимназиалните и гимназиалните класове в страната.

Отварят се и търговските центрове и моловете при изискване за спазване на определена площ на клиент.

Подновяват се филмовите снимки и театралните репетиции. Кафенетата, ресторантите и баровете ще отворят врати на 25 май. Сега те изпълняват само доставки до домовете. Евентуално тогава ще може да се пътува и по море до другите острови в страната, съобщават "Катимерини" и сайтът "Кийп токинг Грийс".

На 1 юни ще отворят хотелите, работещи целогодишно. На 15 юни отвориха врати закритите музеи. Детските градини и началните училища остават затворени. Навсякъде е в сила правилото за социална дистанция и осигуряване на предпазни средства и дезинфектанти за клиентите.

Как се отваря Италия

След първи етап на 4 май, от днес Италия прилага нов етап, при който се премахват ограниченията за пътуване в областите, посочват АНСА и изданията "Република", "Кориере дела сера" и "Стампа". Сертификатът за придвижване е в сила само при напускане на областите, между които движението ще се възобнови едва на 3 юни. Италианците ще могат да отиват, където си искат в пределите на града и на областта си и да се срещат с когото си искат, но спазвайки дистанция от най-малко метър.

В затворени публични места и в обществения транспорт ще се носят маски. Навън те ще се носят, когато не може да се гарантира дистанцията. От днес се отварят всички магазини, но с работно време различно от обичайното в зависимост от решенията на местните власти. В малките магазини ще се допуска по един клиент вътре. Ще е задължително носенето на маска. При пробване на дрехи и ще се носят ръкавици, но после няма да е нужно пробваните и върнатите дрехи да се дезинфекцират.

Отварят се и търговските центрове, в това число и моловете и ресторантите в тях, но при спазване на изискване за различни входове и изходи за клиентите. На много места ще се мери температурата на входа.

В ресторантите и кафенетата, които отварят врати също от днес, ще се изисква спазване на дистанция между клиентите от 1 метър и правене на резервации, като списъкът с клиентите ще се пази 14 дни. Насърчава се използването на външните части на ресторантите, тоест на градини и тераси. Не може да има посещение на големи групи хора. Персоналът ще е с маски и ръкавици.

Днес отварят врати и фризьорските салони, където ще е задължително предварително записан час. Клиентите ще изчакват часа си навън през салона.

От днес подновяват работа и музеите, но не всички учреждения са готови за спазването на нормите за безопасност.

От днес за богомолци се отварят и италианските храмове, включително и базиликата Свети Петър във Ватикана, която в края на миналата седмица беше дезинфекцирана.

Плажовете са отворени също, но при разстояние от 10 квадратни метра на чадър и 1,5 метра между шезлонгите под чадъра. Маски не са задължителни там. В такситата ще е задължително носене на маска и клиентът ще трябва да сяда на задната седалка.

Следващите етапи в облекчаването на мерките в Италия са 25 юни, когато се отварят джамиите, басейните и спортните зали, 3 юни, когато италианците ще могат да пътуват от една в друга област и когато се разрешава и свободното влизане и излизане в страната без поставяне под карантина, 15 юни, когато ще бъдат отворени театрите и киносалоните, но при тях в затворените помещения няма да може да има повече от 200 души, а при откритите сцени няма да може да има над 1000 души. На 17 юни ще се проведат зрелостните изпити, като за целта училищата ще бъдат обезопасени.

Как сваля рестрикциите Испания

В Испания баровете, кафенетата и ресторантите ще могат да отворят терасите си за посетители при заетост от 50 процента, предаде ТАСС. Отварят врати и търговските обекти с площ до 400 квадратни метра при ограничение на посетителите, които едновременно са в тях. Частично ще могат да възобновят работа спортните зали, музеите, театрите, църквите. Библиотеките също отварят врати. Отварят врати и хотели, но без зоните за общо ползване и ресторантите в тях.

В обществения транспорт все още ще се носят маски и ще се спазва дистанция. В страната има извънредно положение до 23 май включително. От 15 май всички идващи в Испания от чужбина са поставяни под карантина за 14 дни.

Предишните два етапа на връщане към нормалното в страната бяха на 2 и на 4 май, когато съответно на хората беше разрешено да се разхождат и спортуват навън, а на кафенетата и ресторантите да доставят продукция за вкъщи.

Ограниченията падат на етапи и в Португалия

В Португалия, където също първият етап на отваряне на икономиката беше на 4 май, днес е вторият етап, като ще се отворят ресторанти, кафенета и сладкарници, но, при условие че са запълнени само до 50 процента, съобщава сайтът "Португал резидънт".

Отварят се площадите тип тераса, магазините с площ до 400 квадратни метра, музеите, историческите паметници, дворците и галериите, яслите и училищата за последните гимназиални класове при спазване на правила за социална дистанция и носене на маски за учениците и преподавателите. Разрешават се и визити при роднини в старческите домове, но не превишаващи 90 минути и при носене на маска.

Следващите дати от плана са 1 юни, когато се отварят магазините с площ над 400 квадратни метра, киносалоните, концертните зали, театрите, търговските центрове, но при ограничения на посетителите.

На 6 юни се отварят плажовете.

Животът постепенно се завръща и в други страни

Във Великобритания някои ресторанти, кафенета и други заведения за обществено хранене постепенно възобновяват бизнеса, като налагат карантинни мерки: поддържане на физическа дистанция. Това става, след като британското правителство започна поетапно облекчаване на ограничителните мерки.

В Германия - Отварят все повече открити тераси на бирарии и ресторанти в Берлин, Мюнхен и други градове. Много от германските провинции планират допълнително да смекчат мерките по отношение на ресторантите, кафенетата и хотелите.

В Белгия от днес отварят врати училищата - пореден етап от постепенното облекчаване на карантинните мерки.

В Дания отварят врати средните училища (6-10 клас), ресторанти, кафенета, библиотеки, църкви.

Полша също смекчава карантинните мерки, като се отварят ресторанти, кафенета, барове, хранителни зони в молове, салони за красота.

В Словения се отменят всички ограничения за работа на магазините, ресторантите и фирмите за услуги. Очаква се също да бъдат възобновени занятията на част от учениците в страната.

В Черна гора започва третата фаза на отмяна на ограничителните мерки, която ще обхваща работата на ресторантите, кафенетата, терасите на хотелите, плажните барове, плажовете и търговските центрове.

Полша отвори ресторанти, кафенета, барове, заведения за хранене в търговски обекти и салони за красота. Всички съоръжения, които са отворени отново, ще трябва да спазват санитарен режим и мерки за социално дистанциране. Ограничение за един клиент на четири квадратни метра ще бъде въведено в ресторантите, баровете и кафенетата.

В Албания влязоха в сила нови мерки, с които се отварят барове, ресторанти, кафенета, музеи и библиотеки. Баровете и ресторантите ще трябва да спазват разстояние от два метра от маса до маса, за клиентите при влизане трябва да бъдат осигурени средства за дезинфекция, а служителите в ресторантите трябва да носят маски и ръкавици. Услугите ще може да се извършват само на открито. От днес в Албания се откриват също музеите и археологическите обекти.

Ирландия започва от днес пететапно отпускане

В Ирландия пък от днес стартира фаза 1 на облекчаване на мерките, която включва разрешаване излизане навън на групи до 4 души от различни семейства. Ще започне и поетапното връщане на работа, като първоначално това ще засегне строителните работници и градинарите, както и търговците на дребно, които работят основно навън.

Ще бъдат отворени и някои открити обекти, като плажове, тенис игрища, голф игрища и други спортни обекти на открито.Разрешават се и пътувания при необходимост до 20 километра от дома.

Въвежда се 14-дневна карантина на пътниците, които пристигнат на ирландските пристанища и летища от чужбина.

Във втора фаза, която ще стартира на 8 юни, хората ще могат да посещават роднините си, а малките магазини и пазари за търговия на дребно ще бъдат отворени. Библиотеките също ще отворят врати тогава.

В трета фаза, която ще започне на 29 юни, ще са разрешени малки социални събирания, завръщане на работа за онези, които общуват по-малко с хора, ще бъдат отворени още магазини. Ще бъдат отворени и онези кафенета и ресторанти, в които ще може да се спазва социалната дистанция.

В четвърта фаза, която ще започне на 20 юли, на работа ще се върнат онези, които не могат да работят у дома и поетапно ще се отварят яслите и заведения за деца в предучилищна възраст. Поетапно ще отпадат ограниченията и за високорисковите услуги, като например тези на фризьорите. Музеите, галериите, храмовете, басейните, хотелите и хостелите ще бъдат отворени.

Пета фаза ще започне на 10 август и предвижда разрешаване на още повече социални събирания, на фестивали и събития, в които социалната дистанция може да се съблюдава. Тогава на работа ще се върнат служителите във всички отрасли. Ще се отворят моловете, баровете, нощните заведения.