Желязна руда, графит, титан, литий и залежи от шистов газ: Несметните богатства на Украйна

Страната е известна и като "житница на Европа", но защо все не успява да се оттласне от ръба?

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Закакво мислите е този театър ,гаранция Русия и Америка вепе са си разделили баницата.Огеомна територия и богатства.А тези нападения и други заплахи са чист сценарии от Балшой театър коото се дава от медийте за глуповатите зрители

Западняците непрекъснато разпространяват лъжи и слухове, че в Украйна ще има война, и така и сриват икономиката, която да изкупят след това за жълти центове.

по-яка от Македонията ще вземе да излезе!?

Що ривети за руската газ тогаз бре, копайте

Но късно ще се усетят !

не за благоденствието на украинсите граждани...

Гледам пасквила на ДВ плъзнал по всички сайтове...

_stankow

"Ако транзитът на газ през Украйна бъде изцяло прекратен, резервите ще стигнат най-много за една седмица, а домакинствата, както и ключово важната инфрастрктура ще останат без енергийни източници" !?? Колко трябва да си зле, за да не правиш разлика между транзитиране и получаване на газ за собствени нужди ? И откъде го измислиха, че "резервите ще стигнат за една седмица", след като подземните газови хранилища на Украйна събират 30 милиарда куб.метра ? Най-големите в Европа и трети в света след САЩ и Русия. 30 милиарда кубика ще ги изгорят за една седмица ? Изобщо - нататък може да не се чете. Дойчевеле, сър, толкова им е акълът. Виж, злобата им, да плашат и смразяват хората - няма равна в света !

@_stankow Ма то хранилищата празни бе! Те на германците бяха празни, та украинските ли да са пълни? ха-ха...

tonk11

Има ли тук някой дето още да обяснява за добрите и миролюбиви хамериканци и тяхната загриженост за Украйна? За борбата им за права и независимост?

Добра пропаганда

Първо - Днес е 16.02.2022 г., но никъде не намерих да видя или прочета как върви войната. Второ - Стана ми ясно, защо толкова държат да демократизират тази държава.

Много народи са яли мазната опашка по този сценарии. Ние също сме една от тия държави. САЩисаните са способни да подпалят война и в най-миролюбивите народи и държави. ФАКТИ, от това естество, колкото щеш...

При нас даже нямаше мазна опашка, а само един кораб мухлясала царевица дето не може да я ратоварим в морето, че ще убием рибата...

каквото стана с нашето злато ,това ще стане и с техните залежи!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ще процъфти като РъБъ. ние сме идеалният пример.и нея я цицат същите пиявици

Инересна статия. Разглежда само изкопаемите богатства на Украйна, при това само тези с търсене в Западна Европа. Например не споменават въглищата. Огромни запаси от излючително висококачествени въглища. Е споменава от кумова срама и житото. Но това, че Украйна беше една изключително идустриализирана държава, не се споменава. Военната мощ на СССР беше поне 1/3 "Сделана в УССР"! Като най-масов пример е танка Т34. Той е създаден в Харков. Да. не е перфектния танк, но е точно това, което е нужно на една война. Пък и на парадите все още седи добре. Единствения опит на СССР да построи нещо напомнящо самолетоносач е пак в Украйна. Даже Китай предпочете да си купи един от недостроените и да го довършва, вместо да започва от нулата. МБР на СССР се призвеждаха в Днепропетровск. А ако оставим военщината настрани, то като връх на укреаинската индустрия от времето на СССР остават най-тежките транспортни самолети съдадени в Киев. А надолу имаше всичко, макар някой неща да бяха леко смехотворни като автомобила ЗАЗ, но да мерим с нашия аршин - даже подобие на ЗАЗ нашата индустрия не успя да произведе. Въобще човешкия ресурс на Украйна беше огромен! Но беше попилян от домораслата им върхушка. Незнайно как тази държава я оседлаха идиоти, за които върховната реализация на една жена е да стане проститутка в Амстердам, а за един мъж - да копа пръст някъде из Германия. Саакашвили, като става областен управител на Одеса, назначен там от Порошенко, отива при него и говори за заплатите на полицаите. Иска от Порошенко да ги вдигне, защото тези пари не стигат даже за скотски живот. Отговора на Порошенко е забележителен "Аз съм им дал оръжие, транспорт и статус. Ако с тези три неща те не могат да си осигурят дохода сами, значи са будали!" Това го казва президента на Украйна. А сега въпрос - защо полицията им е не корумпирана, а просеща? И така, от статията разбирам, че Лъже Веле не се интересува от хората като ресурс. Та по въпроса защо са бедни - ами прост народ, слаба държава.

САЩ ги искат даром.

Нека е богата! Какво по-добро от това :) Обаче китайците ще ги научат да не лъжат, да не крадат от по-големите и да бачкат от сутрин до вечер. И то много скоро!!!

От Курило ли ви изпуснаха, путински влъхви?

Барабар с ташаците педераст шибан от негри

Пазете като зеницата на окото Путин,защото дойда ли аз, ще ви набутам всички бандеровски фашисти обратно в Лвов и то под наем

"Добре , някой да обясни защо процъфтяваща САЩ трупа главоломни дългове" Защото така им излиза по-евтино на маериканците - инфлацията погасява част от дълговете им. Фокусират се върху растежа. САЩ в момента имат малко над 100% дълг към БВП. Дори и да решат да го платят за 2 години като живеят с половината от парите които изкарват, факт е че тяхното БВП на глава от населението е ШЕСТ ПЪТИ по-висок от този в Русия ($67,000 срещу $11,000). Путинова Русия през последните 10-15 години обедня драстично и стигна до просешка тояга. БВП-то на Русия е вече под това на Южна Корея. А БВП-то на глава от населението вече е еднакво в Русия и в България, въпреки безкрайните им природни залежи. Тъп народ, слаба държава.

Вярвай си , един американски икономист го каза - Икономиката отдавна не е наука , тя е изкуство ! Печатане на пари без покритие , виртуални сметки и т.н...

Tъпчо, то ако ставаше с печатане на пари, цар Путин отдавна да беше напечатал милиарди рубли и да беше вдигнал стандарта на живот на руснаците. Вместо това, руснаците живеят в стогодишни неременотирани блокове и серат в дървени колиби пред блока, а американците живеят в къща с градина около нея.

https://www.usdebtclock.org/ Не могат да си платят вече хартията, на която печатат банкноти. Затова заглавичкаха света с всякакви койни. В тях няма хартия. Няма нищо.

Житницата на Европа.. Беше.. Вече е на второ място.. Но дори и с рекордната си реколта от миналата година.. Сега се оказва, че ще трябва да меси хляб на населението си с ФУРАЖНО ЖИТО.. Щото явно лошия Путин, а не слугата на народа е допуснал ВСИЧКОТО ХЛЕБНО ЗЪРНО да се изнесе. За по-голяма печалба на швейцарските посредници на укроолигархите..

Графит, а. Деа ва м т а п а.

А така, нека и за тези, които се чудят, защо ябълката на раздора е Украйна, пак да помислят. Всичко е заради ресурсите и те винаги са били най-важни, особено за oкупатора Русия, които с годините се превърнаха предимно в консуматори. Украйна са тръгнали очевидно по пътя към ЕС, но ще има безпощадно експлоатиране на природните им богатства от ненаситните руснаци. Не че с американските компании ще им е много по-добре, но поне държавата ще забогатее и ще се отвори към Запада. Така или иначе битката за Украйна ще е ожесточена и особено за двете окупирани републики в източната им част, защото там има явно все още много залежи.

Щото Русия няма "ресурси".

Русия има,но Европа няма,затова толкова са се загрижили за доброто на украинците.

"Могъществото на Русия може да бъде унищожено, само чрез откъсването на тази част, която ще наречем Украйна, като е необходимо тази част не само да бъде откъсната, а и да бъде противопоставена на Русия, като двете бъдат насъскани една срещу друга , двете части на един и същ народ, и да наблюдаваме как брат убива брата си. За това е нужно само да намерим и отгледаме предатели сред националния елит на Русия и с тяхна помощ, да променим самосъзнанието на едната чат от този велик народ, до такава степен, че той да ненавижда всичко руско, да ненавижда своя род, неосъзнавайки това. Всичко останало е въпрос на време." - Бисмарк

Това е нагла путлерастски лъжа. Измислена и пробутвана от руслямците за да оправдаят тормоза който Руслямска държава налага над Украйна

Ама донякъде, Украйна е свикнала да дои будалите... мислеха си че ще могат да цакат хиените от Евросъюза, само че не си прецениха силиците и сега реват за помощ от САЩ но активно възстановяват търговските си връзки с омразната Русия;)

А така, нека и за тези, които се чудят, защо ябълката на раздора е Украйна, пак да помислят. Всичко е заради ресурсите и те винаги са били най-важни, особено за ЕС и САЩ, които с годините се превърнаха предимно в консуматори. Украйна са тръгнали очевидно по пътя към ЕС, но ще има безпощадно експлоатиране на природните им богатства от всякакви международни компании и реално за тях няма да остава много. Не че с Русия им е било по-добре, но така или иначе битката за Украйна ще е ожесточена и особено за двете самопровъзгласили се републики в източната им част, защото там има явно все още много залежи.

На консуматори ресурси не трябват. Т.е плямпаш глупости.

Това е причината за голямия интерес - природнвите богатства. Чужди инвеститори, които ще я смучат и изнасят печалбите извън Украйна, а народа ще е като нас беден и ограбен.

С Бандера, Украйна никога няма да влезе в Нато и ЕС

"Обезпечаването от всички петролни запаси при сегашното производство е 59 години, на природният газ - 103 години. Но ние разбираме, че това е общият баланс", - смята Александър Козлов, ръководител на Министерството на природните ресурси на РФ. Въпреки наличието на огромни запаси от въглеводороди, министърът е уверен в необходимостта от извършване на геоложки проучвания, включително в отдалечени труднодостъпни региони, откъдето е възможно да се изнасят въглеводороди по Северния морски път. Освен това Козлов посочва трудностите, свързани с невъзможността да се използват определени технологии поради санкции от западните страни. Това увеличава разходите за разработването на находища с големи запаси от трудно извлекаем петрол. По-рано шефът на Роснедра, Евгений Киселев заяви пред представители на медиите, че предишният преглед е показал, че възстановимите руски запаси от нефт са за 58 години, а рентабилните петролни запаси са само за 19 години. Русия е осигурена със запаси от газ за повече от 60 години.

Освен това Козлов посочва трудностите, свързани с невъзможността да се използват определени технологии поради санкции от западните страни. Това увеличава разходите за разработването на находища с големи запаси от трудно извлекаем петрол." Джуджето е по-зависимо от Запад, отколкото си мислите.

Добре , някой да обясни защо процъфтяваща САЩ трупа главоломни дългове / вече над 30 трлн/ , и аз бих живял страхотно ако тегля кредити без мярка и никога не ги връщам. Къде е математиката ?

Разковничето е точно в математиката. Ама финансовата. По тая наука американците са ненадминати. И привличат таланти-математици/финансисти от цял свят. Докога ще е така - аз не знам. Много пъти е предричана кончината на американската икономика и америнския долар. Ама засега прогнозите не се сбъдват.

най-вече разковничето е във военния бюджет от над 800 млрд на година , за да не може никой да ги пипне...

Ми то го е казал народът отдавна: ПРОСТ НАРОД - СЛАБА ДЪРЖАВА. Можем ли да си представим, какво ще стане и с България, ако от утре се насели с германци? То затова руските царе са ги населвали швабите в Матушка им руская. Че даже и Велика Императрица са си внесли оттам. Путин къде се учи да управлява?

Много заблудени пишат тук. Русия например не би успявала да добива сегашните количества петрол и газ без западните технологии и инвестиции. Четете малко и се образовайте. Ще се изненадате, че всъщност огромна част от добива идва от смесени предприятия със западни компании. Колос на глинени крака, ходи върху нефт, но не може да го добие на 100% без помощ от Запад.

Затова ли бившият на Германия влиза в борда на Газпром, защото не могат без "западни технологии"? ... Ама вие вярно сте раждани с клизма! Колко време им трябваше на китайците да разглобят един чушкопек и да го произведат в милионен тираж? Не се ли замисляте, че наложения капиталов модел е такъв, ти на мен, аз на теб ... а такива като вас, служат за гориво и забавления!

Абе така е ама не точно. Ако не са смесени компании ще се опитат да им отрежат достъпа до пазарите. По този начин си осигуряват достъп. Петрол и газ се добиват там от доста време. Дори не сме били родени. Та за толкова време съм сигурен че са понаучили нещо.

Сетих се за България, Аурубис и Дънди...само дето не сме колос. Пичове, не залитайте към САЩ или Русия. И двете ще ни еат за пари. Нека си гледаме интереса като лавираме между тяхния интерес.

Всичко е точно, сега ще има концесии на находищата за жълти стотинки(гривнички) и ще процъфтява евроатлантическите ценности.

САЩ се оттегля от Украина подобно на случилото се в Афганистан. Вероятно има тайна уговорка между Русия и САЩ. САЩ разбра че няма какво да прави в Украина. Тя е бездънна яма, с огромен потенциал да поглъща несметни пари без да има никаква полза за никого от това. Единствената полза за Запада беше да я употребят като пущечно месо срещу Русия. Явно обаче са си направили сметката че това ще е равносилно на самоубийство за полуживата и без друго Украина, без особено да навредят на Русия. И губят интерес. За Запада Украина се превърна в "куфар без дръжка"-жал ти е да го захвърлиш, но трудно го носиш. Две трети от населението говори руски. Поне половината се определят като руснаци. Западът разбира че каузата "Украина част от Запада" е безплодна и фантазьорска. Ясно се вижда че е въпрос на време Украина отново да се завърне там където и е мястото-в руския свят. Малка част шумни евроатлантици създават лъжливо впечатление за русофобия и прозападно мислене-както и у нас между впрочем. По какво се вижда че САЩ напускат безперспективния проект? Масирана истерична кампания "бякайте че Русия напада". Изнасят се бизнеси, пари, граждани, олигарси, всичко. Посолствата се преместиха от Киев в Лвов. Спрени са полети. Страната е в пълна парализа-политическа и икономическа. Военно са безпомощни. Това което ще последва е по един или друг начин източна и южна Украина се отцепва и става проруска в някаква перспектива. Западната остава като средище на евроатлантизам и нацизъм, нещо като Косово. Към него Русия няма интерес, най-малкото от хигиенни съображения. Путин добре вижда и знае това и не бърза за никъде. Русия е в подем във всякакво отношение. Западът е в не просто упадък, а в тежка системна криза и това се вижда по всичко. Предстоят интересни години, но не особено приятни за нас. Предполагам последващо оттегляне на САЩ от Прибалтика, Румъния, България. Не им трябваме за нищо. Ние сме нещо като по-малка Украина-силно пропаднала и безперспективна периферия. Нито ставаме за все по-невъзможна война с Русия, нито някаква друга полза от нас. Няма и какво да се краде-напълно отработен материал, оглозган и изплют. Съжалявам младежите с объркани глави, вярващи в евроатлантизма, който така и няма да го бъде.

"Няма нищо по-тъпо от българския русофил. Кажете ми една република от съветските, която да тъне в разкош?" Ами то и Русия обедня драстично. БВП-то на Русия е вече под това на Южна Корея. А БВП-то на глава от населението вече е еднакво в Русия и в Бъгария, въпреки безкрайните им полезни изкопаеми. Тъп народ, слаба държава.

Защо цъкате минуси? Кое от казаното не е вярно? Данните за БВП-то са публична информация и могат да се проверят от всеки.

Къде ги намирате тези цифри. Виж колко им е външният дълг. Колко резерв и то доказан имат в банките. Колко им се отразяват санкциите. Другите стани дето ги даваш за пример имат в пъти повече дълг. А да не говорим че ако имат санкции като на Русия за един месец затварят. Сравняваш кон с кокошка. Ама от хора които не могат да мислят а само копират зададена линия от големият брат, толкоз. То не че се очаква повече от вас.

Bulgaria debt to GDP = 20% Russia debt to GDP = 19% Ама колко си прост, Сашей!

Има тогава един въпрос - защо в България си купуват имоти руснаците, а българите в Русия - тц? При това руснаците, дето купуват имоти в България са в най-добрия случай от долната част на средната класа. Значи руснак с посредствен доход от заплата може да си купи някаква гарсониера или студио по нашето море. Като същия имот е достъпен за българите, които са поне някакви дребни бизнесмени. За хората на заплата са недостъпни. А украинците, които купуват същите имоти са почти в зоната на олигархията - те са поне среден бизнес свързан с олигархичен клан. За украинците на заплата, даже нашето Черноморие го гледат през крив макарон.

Въпросът е къде отиват парите от тези 'несметни богатства'. По времето на Кадафи в Либия при раждането на всяко дете се откриваше сметка на негово име със $10 000 вътре. Когато то навърши пълнолетие - му се даваха с лихвите! На някои хора това не им харесваше...

Точно за това става въпрос! Украйна е богата и от ден на ден става все по-богата, особено на американски интереси!

Още преди войната има протести срещу намерението да разпробиват за шистов газ в Украйна на изток и югоизток, включващо Донбас и Луганск. Но както казваха местни, Майдана се изврати. Имали са договор с Шелл за милиарди за шистовият газ, който пропада.

Много просто - Украйна няма как да проьъфтява, защото там живеят много руснаци. България също - тук все още има много хорам които милеят за времето, когато от Москва казваха как да живеем и с кого да бъдем или да не бъдем приятели.

Е ние като имаме злато какво видяхме от него? Всичко се изнася. Чудя се дали не плащаме репарации за загубената Студена Война.

DW описва какво ще се случи в Украйна. :) Под предлог, че са им остарели технологиите за добив на ценните суровини, ще дойдат "великодушните" западняци с "модерните" си технологии и ще придобият правото на добив и износ на украинските подземни богатства, а в замяна на това, украинците ще получават заплати - както е у нас стс златото и медта. :))))

Съветските колонии винаги Запада ги ограбва.... Странно обаче, не краде от Словакия, Словения, Чехия.... Все от републики близко до Русия. Русия е велика видиш ли, ама и тези под носа си не може да опази. Авер смешн е тази рашка-гомяшкя...

Напълно логично поведение: За Чехия, Словакия, Полша и от сорта САЩ имат очаквания за дългосрочен съюз, за това не ги разграбват и населението в тези държави живее отн. добре. Украина подобно на България има силни русофилски настроения. Особенно в Украина, там голяма част са етн. руснаци. За това там грабежът е безжалостен, ясно е че един ден те отново ще са с Русия и съответно трябва да бъдат оглозгани до кости

те са близки до Германия и не смее да пипа там

Американските корпорации отдавна налазиха всички тези находища, и след този пореден грабеж Украйна няма тези „магически“ изкопаеми, които да я направят супер държава. Въглищата и желязото са в източната част- основно в Донецка област. Газ има по малко както в Донецко /Луганска област и на запад около Лвов. Добива на газ покрива по-малко от 30% от нуждите и. Нефт в Уйрайна почти няма. Шистовите полетата с предполагаемо наличие на газ или нефт са отново на изток в Харковска и Полтавска области. Там американските Ексон и Шел още в началото на века се опитаха по американски модел да проучват шистите. За жалост условията в Европа (и в Украйна) не са като тези в Тексас. Скалите са много дълбоко и геологията е много сложна - и американците напуснаха. Още повече, че това е житницата на Украйна и е много близо до Русия. Единствено, което е ясно от цялата статия, е че в Украйна има залежи на водород и кислород !!!

Ами като са некадърни руските корпорации, така ще е...

"Спасиха я единствено милиардите, дошли като кредит от МВФ." Това е окисморон, защото дългът си е дълг и Украйна става зависима от МВФ. Разбираме, че всъщност икономиката и се основава на износ на желязо, стомана и пшеница. Има шистов газ, но явно компании от ЕС и САЩ искат да прилапат находищата; възможно е да стане като при нас със златните находища и канадската фирма "Дънди Прешъс". С дв думи, Западът гледа да открадне от Украйна каквото може, после ще я зареже. Естествено Западът лицемерничи и за да прикрие крадливата си същност плюе против Русия и отклонява внимнието от собствените си алчни намерения.

"Несметните богатства на Украйна..." Значи ли това че САЩ скоро няма да си махнат крадливите ръчички от там?

Няма нищо по-тъпо от българския русофил. Кажете ми една република от съветските, която да тъне в разкош?

разкош или - затънали в кредити? - привидно лъскава опаковка , но отвътре гнило

По-тъпо от българския русофоб няма. Кажи, защо в сащ - световния иконимически лидер, има 50 милиона човека, който живеят в крайна бедност? - това си е тяхна статистика. Защо сащ имат вече над 30 трилиона външен дълг и той непрестанно се увеличава, а не спада? Не можеш да кажеш... Айде бегай да храниш овцете.

Глупости на тьркалета. Нищо нямат. Имат само хубави жени и сланина. Ама жените са толко претенциозни че само женствени евреи могат да ги понасят.

А сланината е радиоктивна и затова внасят полска.

Както и в Украйна въпреки крадливия преход извършени от червените велможи като братя Кличко деца на червен генерал от СССР, даже не са и украйнци. Въпреки грабежите на Костов ние Все още имахме държавни мощни енергиини консорциуми, които бяха фактор до преди няколко месеца, Костов окраде много, но все още бяхме фактор до скор, сега за винаг ще сме лишени от шанса да имем думата. не мога да разбера тези които защитават Радев, отне години да внушим на Бойко че Южен Поток и АЕЦ са гаранции за ссигурност и той почна да ги прокарва доста упешно, и тогава се намесиха Американците вкарвайки "русофила" Радев, разбира се с помоща на БСП цирка

Викаш онази дебела свиня лойко джипков щеше да ги построи... Хм-м-ммммм а довчера ми се кълнеше как не си бил гнусен спинозен гейбераст!? Нале? Абе, БОРСУК наръфан, твоя противен комундел бибитков има построени САМО 12КМ МАГИСТРАЛИ за 12години бе! Щял да строи енергийни проекти... Да бе, да... От проста малоумна мутра може да очакваш да сложи някъде бариера и да събира пари. Друго не можеш да очакваш. Той този никаквец това е и правил - момчето на бариерата на паркинга през ресторант Рай...

щерев си иделания пример на провала ни, празни думи, но по много, обвити със злоба и надутост без покритие

четери минуса имам затова сме зле, нямаме умствен капацитет да разберем какво става, правим си герой от фашливи идиоти, като Радев който ни провали, а ние го виждаме като спасител!!!! това ни епроблема това е и проблема на Украинците

4 кора в разпраната дупка отзад да имаш.

Вече ги е страх да си подписват глупотевините! Дойче Веле!

Четете, господа, Джоузеф Плъмър - Тайните структури на властта и защо върховеството на закона, свободата и демокрацията са само илюзия. А имаче нека DW драска, колкото си иска

Трябва дебело да се подчертае, че "гьобелсовата радиоточка" дойчезеле е всъщност рупор на конгреса на фащ. Тя се издържа единствено и само американското правителство. Тя е рупор на "дълбоката държава", окупирала Америка. Парадоксално в случая е, че такава структура в самите щати, финансирана отвън, независимо от кого, ще бъде обявена извън закона, дейността и ще бъде прекратена, а местните американци дръзнали да работят за нея ще бъдат осъдени по закона за държавна измяна и хвърлени в затвора. Повтарям, подобна "инфоагенция", "медия" в САЩ ще бъде обявена извън закона! Направете си сметка колко е самостоятелна европа, еле пък Германия с тази гьобелсова радиточка.

Как при толкова несметни богатства и НУЛА, ПОВТАРЯМ НУЛА ВЪНШЕН ДЪЛГ при обявяването на "новата държава" оКрайна през 1991г. хората останаха да тънат в нищета и мизерия?! Особено от "майдана" 2014 насам! Как бе?! Ало, платените евролиберасти и козяшките джендъри, имате ли отговор на тези въпроси? Или вие само за Русия пишете?

Ами именно заради Русия.