Украинският президент Володимир Зеленскии призова международните финансови донори да увеличат подкрепата си за страната му и поиска от тях близо 55 милиарда долара. 38 милиарда са необходими за покриването на бюджетния дефицит за следващата година, а 17 милиарда - за да започне възстановяването на критична инфраструктура, уточни президентът.

Във видеообръщение пред участниците в годишната среща на Световната банка и Международния валутен фонд (МВФ) във Вашингтон Зеленски заяви, че Украйна се нуждае от още средства за възстановяването на училища и домове, разрушени от руските бомбардировки.

"Колкото по-голяма подкрепа получи Украйна сега, толкова по-скоро ще сложим край на руската война. А постигането на по-голяма стабилност възможно най-скоро ще гарантира, че тази жестока война няма да се разпространи и в други държави", каза украинският държавен глава, цитиран от Ройтерс и БТА.

Правителствата по света са отделили досега десетки милиарди долари в подкрепа на Украйна. Голяма част от помощта обаче не е хуманитарна. По-долу ще представим становища от срещата, както и проследяването на помощите, извършено от независима платформа.

Директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, президентът на Световната банка Дейвид Малпас и американската министърка на финансите Джанет Йелън подчертаха решимостта на международната общност да продължи да подкрепя Украйна.

Георгиева заяви, че външната финансова помощ, от която Украйна ще се нуждае през следващата година, възлиза на между 3 и 4 милиарда долара месечно. Тези средства ще позволят на страната да поддържа икономиката си в състоянието, в което се е намирала преди началото на руската инвазия.

Георгиева допълни, че през тази година международните партньори са поели ангажимент да отпуснат на Киев 35 милиарда долара под формата на безвъзмездни средства и заеми. Тези пари ще покрият финансовите нужди на Украйна за тази година, но за следващата ще трябват още много средства.

Йелън от своя страна посочи, че през идните седмици САЩ ще отпуснат още 4,5 милиарда долара безвъзмездна помощ на Киев, с което финансовата подкрепа, оказана от Вашингтон от началото на войната, ще достигне 13 милиарда долара.

Георгиева допълни, че МВФ планира да започне работа с украинските властите за създаването на нов "Украински икономически форум", който по предложение на Зеленски ще обменя информация за страната, ще проверява финансовите ѝ нужди и ще координира политики за макроикономическото ѝ развитие.

Миналата седмица МВФ одобри нови 1,3 милиарда долара чрез нов механизъм за спешно финансиране, свързано с продоволствения шок в Украйна. Новите средства са в допълнение към одобреното през март спешно финансиране в размер на 1,4 млрд. долара. МВФ отпусна на Киев и 2,2 млрд. долара чрез административна сметка, обясни Георгиева.

Финансовата помощ за Украйна

Платформата за финансиране на Devex е регистрирала повече от 100 милиарда долара поети ангажименти за Украйна в периода между 24 февруари (началото на руската инвазия) и 16 август. Въпреки това, относително малък процент от това финансиране е насочено към хуманитарни цели. 

Платформата за финансиране проследява повече от 850 източника на информация за най-големите донори по света, включително национални правителства, многостранни агенции и най-големите благотворителни фондации. Последната си актуализация платформата е направила на 22 септември. 

Търсене в базата данни на платформата разкрива повече от $17,6 милиарда безвъзмездно финансиране, приблизително половината от които са дошли през последните два месеца. Финансирането е предимно или за хуманитарна дейност, или за поддържане на основна инфраструктура в Украйна. Досега най-големият грант е 4,5 милиарда долара от Съединените щати, чрез Световната банка, обявен през август.

Безвъзмездното финансиране се увеличи значително през първите шест месеца на войната. Платформата Devex за първи път картографира финансирането, предназначено за Украйна на 18 март, като тогава установила, че са били ангажирани само 1,5 милиарда долара. Актуализация в края на април установява, че тази цифра се е повишила до 4,2 милиарда долара, а друга през юли - че се е повишила до 8,5 милиарда долара.

Освен това анализът на Devex извади наяве 69,3 милиарда долара заеми и друго небезвъзмездно финансиране. Вероятно ще продължи именно смесеното поддържане на украинската икономика и борбата с последиците от войната, със сравнително малко ангажименти за хуманитарна помощ. Голяма част от финансовата помощ може още да не е изтеглена.

Подкрепата от отделните донори

Европейският съюз обяви два големи пакета от 330 милиона евро (353 милиона долара) и 500 милиона евро (535 милиона долара) хуманитарно финансиране в началото на войната.

Освен това организира среща на върха, в която се включиха международното движение Global Citizen и канадското правителство, на която ЕС обеща 600 милиона евро в подкрепа на Украйна и още 400 милиона евро в подкрепа на други страни, които са приели украински бежанци.

В допълнение към хуманитарното безвъзмездно финансиране, ЕС предостави няколко пакета от заеми и друго финансиране, както директно, така и през Европейската инвестиционна банка.

Междувременно Европейската банка за възстановяване и развитие, която е частично собственост на ЕИБ и на ЕС и неговите страни членки, предостави 2 милиарда евро под формата на заеми.

Правителството на САЩ обяви няколко пакета от спешно финансиране за Украйна, като последният е на стойност 40 милиарда долара, разпределени сравнително равномерно между военна подкрепа и хуманитарна помощ, според The ​​New York Times. Все още предстои да бъдат уточнени много подробности за разходите.

Платформата включва и други ангажименти от правителството на САЩ, включително ангажимент за $1 милиард от по-рано тази година. Джанет Йелън внесе повече яснота във вчерашното си изказване. 

Обединеното кралство е отделило общо 1,5 милиарда британски лири (1,7 милиарда долара) за хуманитарна и икономическа подкрепа за Украйна, според правителствен уебсайт. Лондон изпрати още 2,3 милиарда паунда военна помощ.

Лидерите на Германия са изправени пред критики, че не доставят достатъчно оръжие на Украйна и че възприемат по-предпазлив подход към възможното поражение на Русия. Въпреки това Германия е сравнително щедра в предоставянето на помощ, с неотдавнашна безвъзмездна подкрепа от 1 милиард евро.

В началото на конфликта Световната банка и Международният валутен фонд обявиха пакети на стойност 2,2 и 3 милиарда долара. Оттогава е появиха други съобщения за финансиране от двете организации, но в много случаи това са пари, отпуснати от името на суверенни правителства, което затруднява точната преценка за това колко са ангажирани двете институции. Кристалина Георгиева отбеляза вчера по-конкретно какви средства отпуска МВФ. 

Много частни донори предоставиха пари. С 22 милиона долара Фондация ИКЕА предостави даде най-големия принос в обявеното финансиране от 200 милиона долара за Агенцията на ООН за бежанците. Сред другите донори са Adidas, Cisco, както и актьорите Райън Рейнолдс и Блейк Лайвли.

Технологичните гиганти Google и Meta - по-рано известни като Facebook - обявиха финансиране за Украйна от по 15 милиона долара, въпреки че голяма част от тях ще дойдат под формата на кредити, позволяващи на НПО да рекламират и набират пари безвъзмездно. Други технологични компании се ангажираха с подкрепа в натура - най-вече SpaceX на Илон Мъск, която дари сателити Starlink за достъп до интернет от космоса.

Тракерът Devex уточнява, че не може да проследи обещанията за смесена помощ - военна и хуманитарна, пък и икономическа - каква е тяхната стойност. Не може да се проследи и финансиране, предназначено например за Полша или Унгария и други околни страни в подкрепа на работата им с украинските бежанци. Както и когато финансирането е специално идентифицирано за разходи в страните за приемане на бежанци - като скорошно съобщение от Швеция, например

Не се включват и безвъзмездни средства, договори и търгове за предоставяне на услуги, които също могат да са предназначени за Украйна.