Заведенията отново реагираха срещу двойния стандарт при прилагането на зеления сертификат.

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България заявяват категоричната си позиция против дискриминационния подход, демонстриран от държавата по отношение на "зелените сертификати", се посочва в съвместна декларация на двете организации.

"Днес за пореден път темата за въвеждането на документа в Народното събрание беше отложена! В същото време множество сектори на българския бизнес, които са далеч по-малко рискови в сравнение с Парламента и държавната администрация, са принудени да работят със "зелен сертификат". Защо?! За да се имитират мерки, да се правим, че нещо вършим, а в същото време хората, които сме избрали да решават съдбата ни да ни се подиграват и да съсипват поминъка ни?!", недоволстват от бранша.

От асоциацията и сдружението на заведенията изразяват категоричното си несъгласие с този подход.

"На всичкото отгоре се обсъжда, при евентуално въвеждане на "зелен сертификат" в Народното събрание, всички ние като данъкоплатци да плащаме тестовете на неваксинираните високоплатени депутати и чиновници. От какъв зор? Работодателят, когато изисквал сертификат, да поемел тестовете...", се посочва в позицията им.

"Желаем да напомним, че ние, като работодатели, не сме искали въвеждането на "зелен сертификат" за обектите ни, но с министерска заповед сме принудени да го спазваме и никой не поема тестовете на служителите ни!", се казва още в изявлението.

От бранша призовават: "Тежката дискриминация по темата трябва да спре! Не може правилата да важат за едни, а демонстративно да се пренебрегват от тези, които ги въвеждат!"

"Всички ние виждаме, че COVID-кризата се задълбочава не само у нас, но и в целия свят. Време е да се поеме отговорност и да се преосмисли обхватът на "зеления сертификат", така че той или да обхване целия обществен живот, или да отпадне като изискване", апелират към държавата собствениците на заведения.