Над 80 на сто спад на оборотите в заведенията се наблюдава през първите два дни, след като "зеленият сертификат" стана задължителен за посещение на местата за хранене и развлечения. Това показват данни на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/, Сдружението на заведенията в България /СЗБ/ и Българската асоциация на заведенията /БАЗ/, съобщиха от СЗБ. Спадът е пропорционален на ваксинираните българи - 80 на сто спад на оборота при 20 процента ваксинация. Такава криза в сектора не е имало през последните над 30 години, посочват от организациите.

Те ще се включат в протеста на обединения български бизнес, който започва в 15:00 часа утре в цялата страна под надслов "Всички ЗАЕДНО! За здраве, работа, бъдеще, сигурност!"

Въпреки че по-голяма част от бранша положи сериозни усилия и осигури персонал, който да отговаря на изискванията, клиенти няма. Някои от най-оборотните заведения в България отбелязаха дори ден с нулеви резервации, изтъкват от трите организации и допълват, че в условията на нарастващите цени на ток, горива и хранителни стоки и с приходи, които дори не се доближават само до битовите разходи, бизнесът е обречен.

Тоталното обезлюдяване на заведенията е следствие на заповедта, издадена от служебния здравен министър Стойчо Кацаров, който според трите организации е дискриминирал няколко сектора от българската икономика, като ги е задължил да работят само с персонал и клиенти със "зелен сертификат", но е оставил отворена по-голямата част от държавата. По този начин според организациите повечето хора не желаят да се сдобият с документа, единствено за да отидат на кафе, театър, кино или фитнес.

Министерството на здравеопазването вече обяви, че няма да признае тестовете за антитела за издаване на "зелен сертификат", каквото беше искането на организациите, с което според тях се оставят над 1 млн. българи извън потреблението на най-засегнатите браншове. В същото време се издава документ след първа ваксина, което е в разрез с всички европейски практики и е прецедент за България, смятат от организациите. Безплатните тестове за по 10 лв. започнаха да се появяват тук-там, но към момента разпространението им е "бутиково" и няма масов достъп до тях, посочват още от организациите.

Те отново напомнят, че липсват икономически мерки за подкрепа на засегнатите бизнеси и за запазване работата на служителите.