Германия, Франция, Италия, Испания обявиха данните за икономическия растеж през първото тримесечие на годината. Германия и Испания отчитат крехък ръст, но при Франция растежът е нулев, Италия отчита лек спад.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия е нараснал с 0,2 на сто през първото тримесечие на 2022 г. въпреки засилващите се последици от войната в Украйна, които тласкат нагоре цените на енергията и задълбочават недостига на доставки. Това сочат предварителни данни на германската статистическа агенция "Дестатис" (Destatis), цитирани от Франс прес и БТА.

Германия по този начин успява да избегне техническа рецесия след спада на БВП с 0,3 на сто през четвъртото тримесечие на 2021 г., въпреки че войната в Украйна се отразява все по-силно на конюнктурата, отбелязва "Дестатис".

Икономическата активност във Франция е била в застой през първото тримесечие на 2022 г., с нулев растеж на брутния вътрешен продукт, това сочи първата оценка на националния статистически институт (INSEE), предаде Франс прес.

Факторите, оказали натиск върху икономическата динамика, са спадът в потреблението на домакинствата на фона на инфлацията и войната в Украйна.

През последното тримесечие на 2021 г. френската икономика, която е втората по големина в Европа, нарасна с 0,8 на сто.

Данните са значително по-ниски от очакванията. Статистическото ведомство прогнозираше темп на растеж от 0,3 на сто, а Банк дьо Франс (Banque de France) - от 0,25 на сто.

Същевременно инфлацията е достигнала рекордните 5,4 на сто през април, тласкана от скока в цените на енергията, сочат предварителни данни.

Според статистическата служба потребителските цени са нараснали с 0,5 на сто през април, като за 12-те предходни месеца темпът на повишение е 5,4 на сто. Годишният растеж на показателя е най-силният, откакто Франция започна да използва европейската методология в началото на 90-те години.

Нарастването е стимулирано от скока с 26,6 на сто на годишна основа в цените на енергията, макар услугите и промишлените стоки също да са поскъпнали.

Потреблението на френските домакинства съществено е намаляло през март, с 1,3 на сто след преразгледаното към увеличение покачване с 0,9 на сто през февруари.

Спадът се дължи основно на по-малкото потребление на храни (-2,5 на сто) и в по-малка степен на понижената консумация на енергия (-1,6 на сто), уточни институтът.

За една година потребителските разходи са се свили с 2,4 на сто, като при храните спадът е с 6,9 на сто, а при енергията - 1,3 на сто. Разходите за производствени стоки са нараснали с 1,3 на сто.

Брутният вътрешен продукт на Италия се е понижил с 0,2 на сто през първото тримесечие под влиянието на войната в Украйна и скока на цените на електроенергията. Това съобщи днес в първата си прогноза статистическият институт Истат (Istat), цитиран от Франс прес.

Този резултат обаче е по-добър от очаквания, тъй като "Банка д'Италия" (Banca d'Italia) е прогнозирала спад от 0,7 на сто на БВП през първото тримесечие, а правителството е заложило на понижение от 0,5 на сто. Италианската икономика е нараснала с 5,8 на сто на годишна основа.

След четири тримесечия на устойчив растеж италианската икономика е регистрирала лек спад на активността през януари-март 2022 година. На годишна основа активността все пак продължава да е устойчива с растеж от близо 6 на сто, анализира Истат.

Икономическият растеж в Испания е достигнал само 0,3 на сто през първото тримесечие в резултат от силния спад на потреблението заради покачването на инфлацията, сочи бърза оценка на Националния статистически институт (INE), цитирана от Франс прес.

Данните отчитат съществено забавяне спрямо растежа от 2,2 на сто през последното тримесечие на 2021 г. и са далеч от прогнозираните от испанската централна банка в началото на април +0,9 на сто.