През второто тримесечие на 2022 година брутен вътрешен продукт (БВП) се е повишил с 0,6 на сто в ЕС и с 0,7 на сто в еврозоната на тримесечна основа, сочат предварителните сезонно коригирани данни на Евростат, публикувани днес.

В ЕС показателят се запазва стабилен след 0,6 на сто и през първото тримесечие, а в еврозоната темпът се е ускорил спрямо 0,5 на сто.

Икономистите очакваха значително забавяне във валутния съюз. Но активността бе подкрепена от доброто представяне на туристическите услуги благодарение на премахването на ограниченията, свързани с пандемията, отбелязва АФП, цитирана от БТА.

На годишна основа, спрямо второто тримесечие на миналата година, БВП се е увеличил с 4 на сто и в ЕС, и във валутния съюз след +5,5 на сто в ЕС и +5,4 на сто в еврозоната през предходното тримесечие.

Сред страните членки, за които има налични данни за второто тримесечие на 2022 година, Швеция (+1,4 на сто) е регистрирала най-високо увеличение спрямо предходното тримесечие, следвана от Испания (+1,1 на сто) и Италия (+1 на сто). Спадове са отчетени в Латвия (-1,4 на сто), Литва (-0,4 на сто) и Португалия (-0,2 на сто).

Равнищата на растежа на годишна основа са положителни във всички страни, за които има данни.