Британската инфлация се е понижила неочаквано миналия месец в резултат на най-големия спад в цените на облеклото от 2009 година и по-евтините автомобили втора употреба, играчки и компютърни игри, въпреки че повечето икономисти прогнозират рязък скок на цените, предаде Ройтерс.

Годишното равнище на инфлацията на потребителските цени е спаднало до 0,4 процента през февруари спрямо 0,7 процента през януари, съобщи Националната статистическа служба на Обединеното кралство. Това контрастира със средната прогноза на икономистите, анкетирани от Ройтерс, които залагаха на увеличение от 0,8 процента.

Неочакваното поевтиняване

Цените на облеклото и обувките са се понижили между януари и февруари за първи път от 2007 г. и са с 5,7 процента по-ниски, отколкото преди година. Това е най-големият спад от ноември 2009 г. и отразява по-широкия спад в търсенето заради пандемията.

Цените са намалели най-вече при дамското облекло и обувките. Обикновено през февруари те се повишават при пускането на пролетно-лятната колекция след януарските намаления.

Магазините на главните търговски улици във Великобритания бяха затворени през февруари заради карантинните мерки, които оставиха отворени само магазините за стоки от първостепенно значение.

Играчките за деца като кукли и скутери, както и компютърните игри, при които цените значително варират, са били по-евтини, според данните на статистиката.

Цените на автомобилите втора употреба, които се повишиха миналата година, когато хората избягваха обществения транспорт заради пандемията, са спаднали с 1,8 процента.

Котировките на петрола обаче са нараснали с 2,9 процента, а цените на фабричните суровини, които по правило се отразяват по-късно на потребителските цени, са били с 2,6 процента по-високи спрямо февруари 2020 година, отбелязва Ройтерс.

Какви са тенденциите

Влиянието на пандемията наруши стандартните сезонни модели, каза заместник-председателят на статистическата служба Джонатан Атоу.

Спадът в цените на облеклото подпомогна понижаването на инфлацията през февруари, тъй като тогава дрехите обикновено поскъпват, добави той.

Британската лира поевтиня незначително спрямо американския долар след публикуването на тези резултати.

Банк ъв Ингланд (Bank of England) и други институции очакваха инфлацията рязко да нарасне спрямо поставената от банката цел от 2 процента през първата половина на годината в резултат на по-високите цени на петрола, увеличението на сметките за електроенергия на домакинствата и други еднократни събития.

От април ще има покачване на основното инфлационно равнище при цените на енергията, отчасти заради това, че котировките на петрола вече няма да се сравняват с предкризисните равнища, каза икономистът от Ай Ен Джи (ING) Джеймс Смит. Друга причина е, че прагът на цената на енергията за домакинствата ще се увеличи до 9 процента, допълни той.

Малко икономисти предвиждат увеличение на инфлацията над заложената цел от 2 процента, което евентуално да подтикне британската централна банка да повиши лихвите.

Очаква се растеж на безработицата по-късно тази година, когато изтече срокът на правителствените мерки за подкрепа, което ще запази натиска върху заплатите и цените за идните една-две години.