В навечерието на жътвената кампания се очаква България да има една добра реколта, от около 5 млн. тона по разчети на МЗХГ. Това ще ни позволи да задоволим вътрешното потребление на сраната и да запазим статута си на износител, каза на брифинг в Министерския съвет днес министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева след заседание на Консултативния съвет по зърното.

Независимо от констатираните проблеми с реколтата предимно в Североизточна и Източна България, заради продължителното засушаване, очакваме отново да има една добра реколта с най-песимистична прогноза от 4,5 млн. тона през реалистично около 5 млн. тона - до 5,8 млн. тона по прогноза на ЕК, посочи Танева.

Няма данни за покачване на ценовите равнища по фючърсни сделки, което означава, че България категорично ще запази статута си на голям нетен износител на зърно и не се очаква повишение на цената на брашната за вътрешно потребление.

По искане на земеделски стопани, които имат пропадане на площите заради засушаването се извършват обследвания и към момента има издадени констативни протоколи за 28 хил. дка в посочените райони на страната, където валежите са били от 10 до 30 на сто от средната месечна норма, посочи земеделският министър. За тези стопани, чийто площи да пропаднали на 100 процента, се предвижда държавна помощ, каза министър Танева.

Председателят на Консултативния съвет по зърно Венцислав Върбанов каза, че основният извод на форума е бил, че няма заплаха за зърнения баланс, въпреки локалните проблеми. Те са главно в районите на Варненско, Добрич, Шабла, Каварна, част от Силистренска област. Стопаните със 100 процента пропаднали площи ще получат държавна помощ, увери Върбанов. От Софийска стокова борса очакват доста добра реколта в световен мащаб, което ще доведе до увеличаване на запасите и не се очакват никакви сътресения на пазарите, каза още той.

Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите посочи, че по информация на членовете на асоциацията състоянието на пшеницата е сравнително добро. Според него се очаква реколта от около 4,2 - 4,3 млн. тона пшеница, което е с 30 на сто намаление спрямо предходната. Проблемите са регионални - за Североизточна и Източна България, където пропадналите площи са около 240 хил. дка, каза Костадинов. "Надяваме се падналите последната седмица дъждове да стабилизират нещата. Надяваме се също да намерим инструмент, с който да обезщетим и стопаните, чиито площи не са пропаднали на 100 процента", коментира Кастадинов.

Мариана Кукушева, член на УС на Федерацията на хлебарите и сладкарите в България, също потвърди, че хлебният баланс на страната е гарантиран и поскъпване на хляба няма да има.