Заради високите температури редица институции и фирми в България въведоха ново работно време за служителите си, съобщава БНТ.

Край на работния ден в 14:00 ч., безплатна минерална вода и по-чести почивки на хладно - това е новият метод за работа на част от служителите в община Дупница.

"Може да отидем в офиса да се охладим, да постоим на климатика. В най-големите жеги - почивка, преди всичко е здравето", каза Емилия Йовева, служител на "Паркинги и гаражи".

"Щом температурите са над 30°, работното време на хората в общинските предприятия и тези, които работят навън, като отдел "Паркинги и гаражи" или предприятие "Чистота", тяхното работно време се сменя. Ако температурата и преди 14:00 часа е висока, ги прибираме на сянка", коментира заместник-кметът на община Дупница Крум Милев.

Малко след 10:00 ч. температурата в Дупница прехвърля 30°. Именно поради тази причина е започнала и 15-минутната почивка на служителите в общината.

Почивка в най-големите жеги получават и шофьорите на междуградските автобуси в област Благоевград.

"Температурите са високи, но колите са ни перфектни, с много хубав климатик, стараем се на хората да им е добре. В обедните часове от 13:00 ч. до 17:00 ч. си почиваме", каза Георги Костадинов, шофьор на автобус.

На ключови места в градовете Петрич, Сандански и Благоевград, местните власти са осигурили и безплатна студена вода за хората. В готовност са и повече медици от спешна помощ, които да реагират на сигнали в най-топлите часове.