От първия си ден работим по варианти как да предоговорим или да постигнем целите в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) без затваряне на електроцентралите, коментира служебният министър на енергетиката Росен Христов пред журналисти в парламента, цитиран от БТА.

Министърът отбеляза, че поетият ангажимент, подписаният план от предишното правителство, е изключително застрашаващ не само съдбата на хората, които работят в комплекса "Марица Изток", но и за енергийната сигурност на страната и за националната сигурност.

Докато аз управлявам министерството, няма да бъдат затворени тези електроцентрали и ще направя всичко възможно тези условия да бъдат предоговорени, заяви Росен Христов. Имаме готови варианти, нямаме нужда тези, които създадоха проблема, да ни казват как да го решаваме с общи преговори с Гърция и с Румъния. Отдавна сме се сетили за абсолютно всички възможности, коментира той.

Вариантите са България да бъде изцяло в унисон с европейските директиви, т.е. всички ангажименти, които останалите държави са приели, ние също сме готови да ги приемем, обясни енергийният министър. По думите му никъде другаде няма ангажимент да се намалят емисии с 40% процента на база 2019 г., това не съществува абсолютно в никаква директива. Т.е. нашата позиция ще бъде да бъдем на едно с всички останали държави, каза Христов.

Всички коментари, че те не са поели ангажимент да ги затварят, че електроцентралите можело да работят зимата, а лятото не - това показва една изключителна некомпетентност, коментира Росен Христов. По думите му това не е къща за гости, която отключваме един месец и другия месец я заключваме, там работят десетки хиляди души денонощно. Докато на Коледа и Нова година вие си бяхте вкъщи и празнувахте, тези хора там продължаваха да работят, отбеляза Христов. След като "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" не са приели такъв ангажимент, много ми е интересно защо в териториалните планове бяха предвидили съкращаването на 12 хиляди души, попита той.

На въпрос кога очаква да започнат разговори с Европейската комисия, енергийният министър каза, че скоро очакват да влезе в действие и програмата REPowerEU, която предвижда изменение в националните планове за възстановяване и устойчивост за постигане на приоритетната цел да се намали зависимостта от природен газ и, по-специално, от такъв с руски произход.

На въпрос дали е нужно решение на парламента, за да се предоговорят ангажиментите по плана, Росен Христов каза, че ПВУ не изисква решение на Народното събрание, но ако има такова, то ще е много от полза. Бидейки правителство с ограничен мандат, пред нас винаги се поставя въпросът какво ще стане, когато дойде редовното правителство, посочи той и добави, че силна позиция от парламентарните групи би дала достоверност и сигурност за продължаване на тази политика, независимо кой състави правителство. Вече сме започнали процеса и се надявам да го доведем до успешен завършек, ако не - то да предадем щафетата с летящ старт на следващо редовно правителство, допълни той.

Според Росен Христов всичко може да се предоговаря. Когато отидеш с аргументи, с ясна позиция, с ясни ангажименти, които съвпадат с европейските цели, според мен шансът е много добър, каза той.

Нашата позиция е да бъдем добре подготвени, да предложим алтернатива, която е изцяло изгодна за ЕК, ние не искаме някакво тотално предоговаряне и въобще бягане от целите, ние искаме да бъдем в унисон с всички останали европейски държави, включително дори и да бъдем във водещите позиции, посочи Христов.

Финализираме и подготовката на предложение за енергийна стратегия за България за следващите 30 години, съобщи още министърът и добави, че смятат да организират широко обществено обсъждане още следващата седмица, след което проектът да бъде внесен в Министерския съвет, а след това и в Народното събрание.