Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков даде началото на изграждането на последния участък от автомагистрала "Европа" между Сливница и Софийския околовръстен път. Общата му дължина е 16,5 км, но строителството започна в близо 6-километрова отсечка, за която има завършени отчуждения и издадено разрешение за строеж. След теренното обезпечаване на обекта ще продължи работата и по останалите 10,5 км. 

"Днес е ден, в който успяхме с една част от едно огромно усилие, откакто встъпи в длъжност служебният кабинет, да започнем да строим последния участък от автомагистрала "Европа", каза министър Шишков, цитиран от БТА, преди първата копка на участъка. 

Той уточни, че вече са одобрени подробните устройствени планове, както е направено и отчуждаване и е получено разрешение за строеж за този участък. Служебният регионален министър посочи, че над 16-километровата отсечка трябва да бъде готова в рамките на година и половина, след това магистралата ще бъде завършена изцяло. Иван Шишков очаква от строителя да работи интензивно, качествено и да завърши дейностите в срок.

"Винаги сме въодушевени, когато започваме нов обект, защото той значи за нас работа, предизвикателства, с които сме уверени, че ще се справим безаварийно, качествено и в срок", заяви от страна на изпълнителя "ДЗЗД "Европа-2022" председателят на Надзорния съвет на "Главболгарстрой Холдинг" АД Камен Пешов.

Председателят на Надзорния съвет на „Главболгарстрой Холдинг“ АД Камен Пешов

Участъкът от АМ "Европа" ще бъде изцяло ново трасе между Сливница и Софийския околовръстен път и ще се влива в Северната скоростна тангента. Ще бъдат изградени 5 подлеза, 2 надлеза, 2 моста и 1 виадукт, както и четири пътни връзки и два пътни възела - "Костинброд" и "Мрамор". 

Изграждането на отсечката между Сливница и Софийския околовръстен път е част от проекта "Автомагистрала Европа от км 15+500 до км 48+903", съфинансиран от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г. Проектът включва два участъка - от Драгоман до Сливница, който е въведен в експлоатация през юни 2021 г., както и от Сливница до Софийски околовръстен път. 

Изпълнител на строителството е ДЗЗД "Европа-2022", в което участват: "ГБС Инфраструктурно строителство" АД, "Главболгарстрой интернешънал" ЕАД и "Обонато Билд" ЕООД. Стойността на договора е 266 959 487,34 лв. с ДДС. Строителният надзор е възложен на ДЗЗД "Европа", с участници: "Пътинвест-инженеринг" АД, "Стройнорм" ЕООД и "Ер Джи Консултинг" ООД. Техният договор е за 5 599 999,20 лв. с ДДС.