Хотелиери и ресторантьори започнаха търсенето на сезонни работници по Черноморието. Най-много свободни места има за сервитьори, бармани, готвачи, камериерки и администратори. И тази година недостигът на кадри ще бъде компенсиран с работници от Украйна и Молдова.

Всяка година става все по-трудно. Липса на кадри изобщо, не на квалифицирани кадри, а изобщо на кадри. Всички млади хора бягат. Най-добре проблемът с образованието и квалификацията се решава, когато държавата се намеси, когато има държавна политика, заяви хотелиерът Атанас Карагеоргиев, цитиран от БНТ.

Основно изискване към персонала е средно или висше образование, както и владеене на чужд език, предимно английски, руски или немски.

Работодателите проявяват гъвкавост по отношение набирането на хора. По-скоро са склонни и търсят хора, които имат готовност за работа, имат готовност за учене и проявяват лоялност, обясни директорът на Регионална служба по заетостта - Варна Божидар Михайлов.

Заплащането, което се предлага в зависимост от позицията, е около средната работна заплата за Варна - 800 лева.

Свидетели сме, че и в последните години заплащането има минимален ръст нагоре. Постепенно работодателите свикнаха с идеята, че трябва да дадат малко повече пари, за да си запазят кадрите, допълни Михайлов.

За предстоящия сезон хотелиерите по Черноморието отново ще привличат сезонни работници от Украйна, Беларус и Молдова.