Започна изграждането на газовия интерконектор между Сърбия и България. Строителните дейности стартитат в частта от трасето през Сърбия от Ниш до сръбско-българската граница край Димитровград.

"Очаквам, че най-късно до октомври 2023 г. междусистемната газова връзка България-Сърбия ще бъде завършена и ще съдейства за разширяване на възможностите за достъп на страната ни до европейския газов пазар. Тя ще осигури на Сърбия и други страни от региона достъп до различни източници на газ през Южния газов коридор и терминала за втечнен природен газ край Александруполис". Това каза министърът на енергетиката Александър Николов по време на церемонията за старт на строителството на сръбския участък на междусистемната газова връзка България-Сърбия, която се състоя в близост до българо-сръбската граница, съобщи пресцентърът на МЕ.

В събитието, което се проведе под патронажа на министър-председателя на Република Сърбия г-жа Ана Бърнабич, участваха също и вицепремиерът и министър на минното дело и енергетиката на западната ни съседка проф. Зорана Михайлович, изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов, както и посланикът на България в Сърбия Петко Дойков.

Министър Николов акцентира и върху ползите за потребителите от промяната на газовата карта - с изграждането на интерконекторните връзки като тази със Сърбия регионът ще разполага с алтернативни източници на природен газ, което улеснява преговорите с потенциалните ни партньори, подчерта министър Николов. По неговите думи намаляването на цените и сигурността на доставките са сред най-важните положителни ефекти от междусистемната свързаност в региона в дългосрочен план.

Министър Николов изтъкна също ролята на природния газ за редуциране на въглеродните емисии в Югоизточна Европа, имайки предвид предизвикателствата, свързани с високия дял на въглищата в енергийния микс на държавите от региона.

Настоящата ситуация, свързана с високата волатилност на енергийните цени изисква целенасочени и ефективни мерки, при които активното сътрудничество и по-нататъшната интеграция на енергийните пазари в региона ще ни позволи да отговорим на предизвикателствата. В този смисъл проектът за междусистемна газова връзка България-Сърбия е пример за това как устойчивото сътрудничество между нашите две страни и Европейската комисия може да осигури взаимни ползи както за двете държави, така и за целия регион, завърши енергийният министър.

Газовата връзка България-Сърбия ще свързва националните газопреносни мрежи на двете държави.

Газопроводът се планира да бъде с обща дължина около 170 км от гр. Нови Искър, Република България, до гр. Ниш, Република Сърбия, от които около 62 км на българска територия.

Планираният капацитет на газопровода е 5,5 млн. кубични метра на ден (1,8 млрд. кубични метра годишно) с възможност и за реверсивен поток. Предвижда се този капацитет да бъде увеличен до 2,4 млрд. кубични метра годишно в рамките на изпълнението на трета фаза на проекта от общ интерес за ЕС "Рехабилитация, модернизация и разширение на българската преносна система".

Интерконекторът България-Сърбия е обявен за проект от общ интерес за ЕС и за Енергийната общност, както и за един от седемте приоритетни проекта в рамките на инициативата за междусистемна свързаност в Централна и Югоизточна Европа CESEC, се посочва в съобщението.

По-рано днес и премиерът на Сърбия Ана Бърнабич, цитирана от Танюг, заяви в Цариброд (Димитровград) на церемонията за начало на строителството на сръбския участък, че газопроводът ще бъде готов за експлоатация до октомври 2023 година. По думите й тогава снабдяването с природен газ ще бъде по-сигурно както в Сърбия, така и в региона.