Природният газ поевтинява с 17,64 на сто от днес, реши окончателно Комисията за енергийно и водно регулиране.

Така през февруари синьото гориво ще струва 109,88 лева за мегаватчас без такси и налози (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) или 56,18 евро за MWh, изчислена по фиксинга на БНБ.

Решението беше очаквано, след като по-рано днес "Булгаргаз" внесе предложение в КЕВР за поевтиняване на синьото гориво. Комисията прие предложението на газовата компания в намален състав от 9 на 5 души заради предложените и одобрени законови промени. Цената за февруари 2022 г. е по-ниска с 23,53 лева за MWh или със 17,64% спрямо действащата през януари 2022 г.

За сравнение, цените на европейските газови пазари през януари надвишаваха 80-85 евро за мегаватчас.

Междувременно фючърсите на природния газ с доставка през март на нидерландския газов хъб TTF, които се използват като еталон за цената на европейското синьо гориво, се понижиха през първия ден на февруари с близо 10% към 76 евро за мегаватчас, като за кратко беше ударено дъно около 74,50 евро за MWh - най-ниско ценово ниво от 21-ви януари, предаде БНР.

"Корекцията надолу продължава и тази сутрин в газовите центрове на ЕС след скок на вноса на руски газ по тръбопровода, като това идва в съчетание с мекото и ветровито време, силният приток на втечнен природен газ и стабилното производство в Норвегия", коментират анализатори от Engie EnergyScan, цитирани от Ройтерс.

Енергийната комисия в НС прехвърли на МС решението за държавна помощ заради скъпия ток

Със 7 гласа "за" и 12 "въздържал се" парламентарната енергийна комисия отхвърли предложението на ГЕРБ-СДС за предоставяне на държавна помощ заради скъпия ток на общини, болници, детски градини, училища и вероизповедания. То предвиждаше министрите на финансите и на енергетиката да изготвят механизъм за компенсиране в пълен размер за този тип потребители. По време на дебатите депутатите Жечо Станков от ГЕРБ и Рамадан Аталай от ДПС настояха пълните компенсации да бъдат приети:

Трябва водещи да са хората, а не сметките, каза депутатът от ГЕРБ Жечо Станков, след като основният дебат се фокусира върху начина на финансиране на предлаганите компенсации:

"Финансовата сметка има кой да я направи. Дайте да застанем зад интереса на хората, които са ни изпратили. Снощи съм се прибирал от Пловдивска област, където никъде не светеха лампи".

 "В момента спорът е за компенсации - вместо да бъде как и по какъв начин да излезем от критичната ситуация", каза Рамадан Аталай от ДПС.

Основният аргумент на въздържалите се депутати беше, че това е в правомощията на изпълнителната власт, а не на парламента.Любомир Стойнов от БСП заяви, че проблемът с помощите за общините трябва да бъде решен с поправките в бюджета.

"Пари държавата на този етап има, слава богу, въпросът е да бъдат прозрачно разпределени. Дебатът е с правителството. Убеден съм, че общините няма да бъдат изоставени, нито ще се позволи детските градини да не работят".