Еврозоната в никакъв случай не е мираж и няма да остане мираж. Това каза заместник-министърът на финансите Методи Методиев в интервю за Нова телевизия, съобщиха от пресцентъра на Министерството на финансите.

Вчера служебният министър на финансите Росица Велкова съобщи, че от 1 януари 2024 година няма да бъде прието еврото в България. В контекста на проведените разговори с изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис и с Паскал Донъхоу, председател на Еврогрупата, се взе решение, че България няма да подава в края на февруари конвергентен доклад, защото не сме изпълнили ангажиментите по присъединяването към Валутния механизъм II и имаме несъответствие в критерия за инфлацията, обясни Велкова. Било е договорено да подадем конвергентен доклад, когато изпълним ангажиментите и бъдат приети законопроектите, свързани с членството ни в еврозоната, които служебното правителство отново ще внесе в новосформираното Народно събрание, както и да се приемат необходимите промени в Закона за БНБ за работата на централната банка, когато страната вече ще е присъединена към еврозоната, каза министърът.

Според Методиев служебното правителство е свършило много техническа и политическа работа, но страната ни не отговаря на два критерия.

Той добави, че с действията си в последния месец от своето съществуване 48-ото Народно събрание е бламирало своето решение за Еврозоната от 27 октомври 2022 г.

Служебното правителство ще продължи работата си по техническата подготовка за приемане на еврото, това е и уговорката с нашите европейски партньори от ЕК и ЕЦБ, каза още Методиев.