Моят апел към комисията в регионалното министерство, която ще оценява проектите за саниране е да връща проектите с пропуски за доработване и за изправяне на грешките. Ние ще намерим как да оправим грешките, но не трябва да страдат сдруженията, които са се събрали и имат нужда от енергийна ефективност на сградите. Сградите са много стари, има много големи блокове, които са подадени. Това съобщи за Dir.bg и 3еNews заместник-кметът на община Бургас Весна Балтина по време на национална конференция и изложение "Нулевоенергийните сгради: бъдещето е сега", която се провежда до 2 юни в Бургас.

Срокът за подаване на проектните предложения по първи етап на процедурата за обновяване на многофамилните жилищни сгради със 100% грант с ресурс от над 1,1 млрд. лева изтече 17 часа на 31 май. Но поради технически причини се удължава до 1 юни ( днес) до 17 часа, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Общият брой на подадените проекти в системата ИСУН е над 3000 като регионалното министерство още не е обявило стойността, на която са подадените проектни предложения.

"Основният проблем, който срещнахме е с фирмите, които правиха обследванията и техническите паспорти. Общината подхожда по различен начин. Общината прави голяма поръчка. Искахме да имаме изпълнител за всеки комплекс, за да може да подпомогнем гражданите. Преценихме, че ще има голям интерес. Ние бяхме първенци по националната програма. Така се случи и сега, имаше голям интерес," подчерта Балтина.

След като избрахме изпълнителите се оказа, че голяма част от тях нямаха достатъчен капацитет и опит, за да направят енергийните обследвания, техническите паспорти, обясни заместник-кметът. Не бяха предвидили възможностите и капацитета си и това допълнително създаде работа на колегите от общината, които се занимаха с енергийна ефективност, защото постоянно се връщаха обследвания, постоянно имаше грешки в паспортите, каза още Балтина.

"Затова моето мнение е, че ако има някакви грешки сега в подадените документи, не са виновни нито сдруженията, нито общините. Трябва оценителната комисия да подхожда снизходително по отношение на документацията, защото това са грешки, които поради липса на време не сме могли да изправим. Много се надявам да не се провали процедурата, защото е възможно документацията да не е изцяло изрядна. Моят апел към комисията в регионалното министерство да връща за доработване и за изправяне на грешките. Ние ще намерим как да оправим грешките, но не трябва да страдат сдруженията, които са се събрали и имат нужда от енергийна ефективност на сградите. Сградите са много стари, има много големи блокове, които са подадени.", каза още Балтина.

3eNews