България ще получи около 15 млрд. евро от ЕС за справяне с кризата с коронавирус, от които ще трябва да върне в рамките на 30 години - 3,3 млрд., останалото ще е безвъзмездно. Това каза пред БНТ външният министър Екатерина Захариева. 

Тя обясни за бъдещето на Съюза: "След много кризи, ЕС излиза по-силен. За първи път Брюксел предлага тези 750 млрд. евро спасителен план - 500 млрд. са грантове, 250 млрд. ще са кредити. Това показва, още по-голяма интеграция на политиките ни. 

По думите й всяка една държава в ЕС трябва да предложи план за ползването им.

"Аз съм убедена, че този план у нас ще бъде изработен в консултации с бизнеса", посочи Захариева.

По думите на външния ни министър здравеопазването е една от политиките, които са суверенно право на държавите, но европейските страни членки трябва да обединят усилия, поне в проучванията за създаване на лекарства и ваксини.

"Ключови производства сме изнесли извън Европа. Над 80% от съставките на лекарствата се произвеждат в Китай, предпазните облекла - също. Трябва да върнем тези производства в ЕС, трябва да сме автономни", категорична бе тя.

Екатерина Захариева настоя в Европа да се говори по-активно за бюджета на общността, защото кризата с COVID-19 ще бъде по-тежка от финансовата през 2009 г.

"Толкова са ни свързани икономиките, че дори и държавите, които въведоха малки ограничителни марки, Швеция например, се оказва, че тяхната икономика е една от най-пострадалите", допълни тя.

Външният ни министър отчете и плавното възстановяване на придвижването в Европа.

"Първо със съседни държави, след което с държави със сходен риск и надявам се на следващ етап, след 15-ти юни - пълното възстановяване на свободното придвижване, в рамките на ЕС", каза тя.

Захариева припомни, че от вчера България е свалила карантината за 29 държави, като тя се запазва по преценка на щаба за идващи хора от страни с по-висок риск.