Увеличава се лимита за безлихвените кредити към физическите лица от 4 500 лв. на 6 900 лева. Икономическият министър Лъчезар Борисов съобщи в ефира на Нова тв, че такова предложение ще бъде отправено към Министерския съвет.

В момента за безлихвено кредитиране на физически лица, се отпускат заеми до 4500 лева - наведнъж или до три транша от по 1500 лева. Кандидати могат да бъдат служители, които са били в принудителен неплатен отпуск или самоосигуряващи се, чиято дейност е била временно прекъсната заради извънредната обстановка. Максималният срок на погасяване е 5 години, с минимум 6 месеца и максимум 24 месеца гратисен период. Заемите са освободени от такси, комисиони и неустойки. 

"През Българската банка за развитие разширяваме нова мярка. Подготвили сме пакет от документи за разглеждане в Министерски съвет. Продължаваме с програмата и удължаваме до средата на другата година за безлихвени кредити за физическите лица. Ще облекчим условията към търговските банки. Тоест още една мярка ще продължи да работи до следващата година", подчерта Борисов.

От тази мярка ще могат да се възползват всички физически лица, които по някакъв начин за били засегнати от пандемичната криза. Условията ще бъдат намалени, а лимитът - увеличен. Безлихвените кредити ще бъдат предоставени през 12 банки - партньори на Министерство на икономиката.

По отношение на удължения срок на мораториума върху банковите кредити министърът заяви, че банките у нас ще решат кой ще може да се възползва от кредитна ваканция.

"Тази мярка със сигурност ще важи за бизнеса. Решението ще важи за целия Европейски съюз и е на база обща нормативна рамка", каза още Лъчезар Борисов.