Синдикатът на работещите в железниците и транспорта Е Фау Ге (EVG) обяви национална транспортна стачка в петък, 21 април, като националният жп оператор "Дойче бан" (Deutsche Bahn) е сред засегнатите превозвачи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Но няма да е само тази стачка. Задава се и такава на летищата.

Високата инфлация в Германия предизвика вълна от стачки през последните месеци, тъй като работниците настояват за по-високи заплати, за да се компенсират нарастващите разходи за живот.

Стачката в жп транспорта ще засегне 50 компании и ще продължи от 03:00 часа местно време (04:00 часа бълг. време) до 11 сутринта (12:00 часа бълг. време), съобщи синдикалната организация.

Пътуващите трябва да са подготвени за закъснения и отмяна на пътуванията.

Синдикатът Е Фау Ге, който преговаря от името на 230 000 души, иска 12-процентно увеличение на заплатите или поне допълнителни 650 евро към месечните им възнаграждения.

Държавната "Дойче бан" предложи 5 процента увеличение на възнагражденията на служителите си и еднократни плащания до 2500 евро.

Германските железници бяха блокирани от стачка и на 27 март. Тогава "Дойче бан" реагира остро: "Милиони пътници, които разчитат на влаковете и автобусите, страдат". 

Във вторник, 18 април, друг синдикат - "Ферди" (Verdi), призова служителите от няколко зони на летищата в Дюселдорф, Хамбург и Кьолн/Бон да предприемат целодневни предупредителни стачни действия в четвъртък и петък, съответно 20 и 21 април, съобщи ДПА.

Дейностите, които се очаква да бъдат засегнати, включват зоната за сигурност, контрола на пътниците, персонала и стоките, както и зоните за клиентско обслужване.

"Очаква се по-дълго чакане или дори отмяна на полети заради стачката", предупреди профсъюзната организация.

Причината за стачните действия и в този случай са трудовите преговори между "Ферди" и Асоциацията на компаниите за сигурност в авиацията Бе Де Ел Ес (BDLS) относно възнагражденията, които получават служителите под формата на бонуси за нощни смени, работа по време на официални празници, както и през уикенда.

Предложената сделка от страна на Бе Де Ел Ес е била незадоволителна, подчертават синдикалистите. Очаква се трудовите преговори да продължат на 27 и 28 април.

Междувременно летище Хамбург съобщи, че всички изходящи полети ще бъдат отменени и ще се осъществят само курсове без пътници на борда в четвъртък и петък заради стачката на служителите по сигурността. Очаква се около 80 000 пътници да бъдат засегнати.

Стачните действия трябва да започнат още в сряда, към 22:00 часа местно време (23:00 часа бълг. време), и се очаква да приключат в петък в полунощ.

Не се предвижда отмяна на входящите полети, макар да е възможна, но при тях се очакват закъснения.