Най-голямото пристанище за товари в Германия - това в Хамбург, е затворено поради стачка, съобщава ДПА.

В порта не могат "нито да влизат, нито да излизат големи товарни кораби от 10 часа местно време до второ разпореждане", посочват пристанищните власти.

Синдикатът "Ферди" (Verdi), който е организатор на стачката, стои зад десетки протести в обществения сектор в Германия през последните седмици. 

Според пристанищните власти от стачката са засегнати всички кораби с дължина над 90 м и ширина над 13 метра, които се нуждаят от навигация и водачи, за да влязат в пристанището, разположена в устието на р. Елба.

Аколо 18 такива кораба чакат да влязат в порта, а броят на тези, които не могат да излязат, е трудно да се посочи, заяви говорител.

Като част от общонационален спор за заплатите синдикатът "Ферди", който е най-големият профсъюз в Германия, иска увеличаване на възнагражденията с 10,5 процента или поне 500 евро месечно за близо 2,5 милиона служители на федерално и регионално ниво. 

Работодателите предлагат постепенно повишение с 5 процента за двугодишен период, както и еднократно плащане от 2500 евро.

Нов, трети, кръг преговори за възнагражденията е планиран за края на март.