Пощенски служители в Германия днес стачкуват по призив на влиятелния профсъюз "Ферди" (Verdi), предаде ДПА.

В трудовия протест, който е предвидено до продължи през целия ден, участват служители в пощенски центрове за обработка и разпределяне на пратки, според синдиката.

Стачните действия може да доведат до забавяне на доставките на писма и колети до края на седмицата, отбелязва електронното издание "Локал".

Участието в стачката е масово, съобщи за ДПА говорител на "Ферди". "Настроението (на участниците в трудовия протест - бел. ред.) е добро", добави говорителят на синдиката.

Профсъюзът обяви, че около 30 000 служители са участвали в стачката, която се проведе през миналата седмица в центровете за обработка и разпределяне на писма и колети в Германия. Тя продължи от миналия четвъртък вечерта до събота.

"Ферди" призова за пореден трудов протест днес в сектора на пощенските услуги, след като не успя да постигне споразумение с "Дойче пост" (Deutsche post) за увеличение на заплатите на пощенските служители с 15 на сто и за условията на колективния трудов договор в компанията.

Преговорите ще продължат на 8 и 9 февруари. "Дойче пост" обяви, че тогава ще представи предложение, свързано с трудовия спор.