В последния ден на 2021 г. в мадридския квартал Чуека, известен като района на ЛГБТ общността в испанската столица, влезе в обращение първата ЛГБТ криптовалута в света, предаде Ройтерс. Тя започна да действа между 10 бизнеса от квартала. Криптовалутата се нарича марикойн.

Идеята е новата криптовалута да започне да се използва активно още в началото на 2022 г. като средство за плащане между добронамерено настроени към ЛГБТ общността компании, както и за всякакви събития по света.

Криптовалутата е подкрепена от базираната в Маями компания Бордърлес кепитъл. Вече има и списък с 8000 чакащи, които искат да си купят марикойни.

До идеята за марикойна се стигнало през 2017 г., когато ултраконсервативната група ХастеОир подела кампания срещу правата на транссексуалните в Испания. Властите бързо забранили кампанията, но представители на ЛГБТ общността в Чуека решили, че трябва да направят нещо повече, за да помогнат за засилване на икономическото влияние на ЛГБТ общността, което би й било от полза в борбата срещу срещу проявите на хомофобия, разказва Хуан Белмонте, фризьор и предприемач, който е съинициатор на идеята за новата криптовалута.

Името на марикойна е игра на думи, идваща от испанската жаргонна дума за хомосексуалист maricon и думата bitcoin.