Ще се потърси възможност средствата, които са отделени за туристическия сектор в актуализирания бюджет, да бъдат използвани за стимулиране на ваксинационния процес в страната. Това каза служебният министър на туризма Стела Балтова след срещата на представители на туристическия бранш със служебното правителство.

"Всички имаме интерес туризмът да продължи да се развива и ние да останем една зелена дестинация", каза Балтова, цитирана от БТА. 

По думите й целта е да се направи това ниво на ваксинация, което да позволи на всички туристи по света да пожелаят да посетят страната ни, както и да се осигури здравето на работещите в сектора.

За целта до 10 дни ще се направи следващата среща. През това време ще се помисли как да бъде стимулирана ваксинацията в страната, обясни Балтова. Второто направление, което ще се обсъжда през този период, заедно със здравните власти, е да се намери пакет от документи /сертификати/, които да удостоверяват именно сигурността на посетителите във всички места за настаняване, заведения за хранене и туристически обекти. Третото важно нещо, около което са се обединили по време на срещата е, че още днес трябва да започне вземането на практическите и финансово-икономически мерки за обезпечаването на туристическия сезон за 2022 г.

Служебният министър Балтова изтъкна, че държавата има нужда от работещ туристически сектор. Този сектор трябва да работи и да не бъде ограничаван, за да може да се даде принос както за развитието на икономиката в страната, така и за осигуряване на сигурен бизнес, който да позволи както на посетителите от България и всички части на света да се чувстват спокойно и сигурно в страната ни.

Председателят на Асоциацията на заведенията в България Ричард Алибегов допълни, че в рамките на тези 10 дни ще се направят срещи и новите финансови и икономически служебни министри. На тези срещи представителите на туристическия бранш ще изложат своите опасения, както и това, което те искат да бъде променено в мярката 60/40.

"Ние ще продължим да работим по начина, по който работим сега, а именно протестно", изтъкна Алибегов. Той посочи, че в следващите дни от туристическия бранш ще депозират предложенията си в Министерството на туризма, като ще се използват европейските практики. Алибегов се надява съвсем скоро да може секторът да работи нормално, пазейки здравето на хората и работейки без нарушения.

Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова оцени възможността да се проведе тази среща. За туристическия сектор е много важно да се даде знак на българското общество за съпричастност и подкрепа в търсене на възможности за решение за справяне с пандемията. Според нея ваксинацията е възможност за осигуряване на икономически растеж и затова от бранша са предложили министърът на финансите да намери необходимата форма, под която средствата, които са били заложени в актуализацията на бюджета, да бъдат използвани именно за осигуряване на стимули за ваксинация на българските граждани. В противен случай тези средства биха били пренебрежително малки, ако се разпределят на големия брой фирми заети в туризма.

В началото на среща с представителите на туристическия бранш служебният министър-председател Стефан Янев заяви, че е време да се погледне напред и да се направи организация за предстоящия зимен сезон. 

"Разчитаме, че в диалог ще намерим правилния подход, така че и туристическият бранш да бъде в добра кондиция, но в същото време и мерките за здравето на българските граждани да бъдат адекватни и да се прилагат по най-добрия начин", добави той.

Служебният премиер изтъкна, че туризмът е важен сектор за българската икономика и след добрия летен сезон следва да бъдат намерени решения на проблемите, които в момента са на дневен ред, като те ще бъдат детайлно обсъдени.

Припомняме, че в началото на седмицата Министерството на туризма спря набирането на заявления за кандидатстване по Фаза III от процедурата по предоставяне на Държавна помощ за туроператори, които използват чартърни полети до България с цел туризъм. Прекратяването на мярката е резултат от обнародваните на 16 септември 2021 г. в Държавен вестник промени в Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2021 г.

По тази мярка туроператорите получаваха по 35 евро за всяка заета седалка в чартърен полет до България за периода от 1 юни 2021 г. до 31 декември 2021 година.

"Допълнението се изразява в промяна на допустимите кандидати по схемата за държавна помощ, които в случая могат да бъдат туроператори, които използват български въздушни превозвачи с валиден оперативен лиценз за изпълнение на чартърни полети до Република България с цел туризъм или на въздушни превозвачи", отбелязаха от ведомството.

От министерството, ръководено от Стела Балтова допълват, че това обстоятелство променя дизайна на съществуващата схема и налага стартиране на нова процедура по нотификация пред Европейската комисия. При положително становище трябва да започне нова процедура по предоставянето на държавната помощ.