Сметките за парно за януари ще се по-високи от тези за същия месец на миналата година, заради по-студеното време, но и заради промяната в цената, влязла в сила от 1-ви юли миналата година. Сумите ще се по-големи и спрямо декември, тъй като през януари времето е било с 12 процента по-студено, а това веднага се отразява и на използваната енергия.

Разясненията даде в ефира на bTV Милена Стоянова, управител на фирма за топлинно счетоводство.

Тя даде съвети как да се използват топлинните уреди, за да се пести енергия и сметката за отопление да не нараства.

Въпреки че всеки има различно усещане за комфортна топлина, обичайно е термостатният винтил да се държи на степен 3, което дава температура от около 23 градуса. В спалните може да е намалено с една степен - на около 16-18 градуса.

Според Стоянова върху радиаторите не трябва да се поставя пране, защото закрива разпределителя и той започва да трупа повече единици, което ознчава, че сметката расте.

"Когато проветрявате, правете го интензивно и завъртайте винтила на положение със звездичка или нула", съветва още тя.

Също така радиаторите не бива да се закриват с перде или мебели, тъй като термостатният винтил се отваря и работи на по-голяма мощност. Според Милена Стоянова с тези прости действия сметката за парно може да се намали с 6% за година.

В средата на 2021 година Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди нови цени на топлоенергията и електроенергията. Парното поскъпна с 16% средно за страната.

За София беше одобрен ръст на цената с 20%. Най-голямото поскъпване беше във Велико Търново, където потребителите вече плащат с 23.16% повече за парно и топла вода.

В Бургас и Враца ръстът е с 21%, а в Плевен - с близо 20 на сто. Най-малко се повиши цената на топлоенергията за жителите на Сливен - с 3.7%.