Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън се ангажира да присъедини страната отново към Парижкото споразумение за климата още в първия ден от встъпването на неговата администрация, при това преди да стартира революцията в зелена енергия в САЩ за 2 трлн. долара, чиято цел е да постигне нулеви емисии до 2050 г. Така след четири години на скептицизъм, налаган от администрацията на действащия президент Тръмп, САЩ отново ще възобновят усилията си за борба с глобалното изменение на климата.

Но тъй като Сенатът вероятно ще попадне под контрола на републиканците, блокирайки някои по-прогресивни стъпки в политиката на Байдън, то вътрешното развитие на ядрената енергия може да се появи като рядък случай на нисковъглероден енергиен компромис между двете партии в Конгреса.

"Малко вероятно е Сенатът, контролиран от републиканците, да забави дейностите в ядрената енергетика", казва Кенет Луонго, президент на американския мозъчен тръст Partnership for Global Security, цитиран от Petroleum Economist. "Ядрената енергия е един от редките въпроси за двете партии в САЩ. На практика няма разногласия на политическо ниво относно необходимостта да се поддържат действащите реактори".

Колективни усилия

Тази партийна подкрепа е представена в наскоро одобреното законодателство. През 2018 г. Конгресът прие Закона за иновационните възможности за ядрена енергия, насочен към премахване на някои от финансовите и технологични бариери пред ядрената енергетика, както и насърчаване на повече партньорства между публичния и частния сектор. През 2019 г. беше приет Законът за иновации и модернизация на ядрената енергия, който предоставя нова регулаторна рамка за реформа на ядрения сектор.

Съвсем наскоро двустранното сътрудничество в Сената одобри Закона за лидерството в ядрената енергетика (Nela), като на Департамента по енергетиката се възложи задача да демонстрира модерни концепции за реактори и да развие ядрената работна сила. Републиканският сенатор от Аляска Лиза Мурковски дори определи законопроекта като важен стълб за възстановяване на глобалното лидерство в ядрената енергетика.

Окончателната версия на Nela все още трябва да бъде одобрена в Камарата на представителите, преди да стане закон. Същото важи и за Закона за изследвания и развитие на ядрената енергия, друг законопроект подкрепян от двете партии и спонсориран от републикански политик, насочен към бързо проследяващи изследвания и комерсиализация на ядрената енергия.

През ноември няколко американски сенатори представиха и Американския закон за ядрената инфраструктура, поредния двупартиен законопроект, целящ да развива сектора на уранодобива в САЩ.

"Пред лицето на руската и китайската агресия е от решаващо значение да останем водещият разработчик на ядрени енергийни технологии в света", казва сенаторът от Републиканската партия в Уайоминг Джон Барасо. "Нашият двупартиен законопроект подкрепя продължаващата експлоатация на съществуващите реактори в Америка и поставя началото на внедряването на модерни ядрени технологии."

3e-news.net