Само един от десет анкетирани членове на Световния икономически форум (WEF) очаква глобалното възстановяване да се ускори през следващите три години, установи анкета сред близо 1000 бизнес, правителствени и академични лидери, като само един на всеки шест е оптимист по отношение на глобалните перспективи, съобщава Ройтерс.

Изменението на климата се определя като опасност номер едно от респондентите в годишния доклад за рисковете на WEF, докато ерозията на социалното сближаване, кризите, свързани с препитанието, както и влошаването на психичното здраве бяха идентифицирани като рискове, които са се увеличили най-много от началото на коронавирусната пандемия.

"Глобалните лидери трябва да се съберат и да възприемат координиран подход от множество страни, за да се справят с непрестанните глобални предизвикателства и да изградят устойчивост преди следващата криза", посочи Саадия Захиди, управляващ директор на WEF, цитирана от БНР.

Екстремното време се счита за най-големия риск в света в краткосрочен план и за евентуален провал на действията по климата в средносрочен и дългосрочен план - от две до 10 години, показа още проучването.

Споразумението на конференцията на ООН за климата COP26 през ноември миналата година беше широко приветствано за поддържането на перспективите за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий, но много от близо 200-те държави искаха да напуснат конференцията в Глазгоу с още по-сериозно ангажименти.

Вече се вижда, че изменението на климата допринася за по-екстремни метеорологични модели.

"Неуспехът да се предприемат действия по отношение на изменението на климата може да свие глобалния БВП с една шеста и ангажиментите, поети на конференцията COP26, все още не са достатъчни за постигане на целта от 1,5 градуса по Целзий", отбеляза Питър Гигер, главен директор по рисковете на групата Zurich Insurance, която помогна за съставянето на доклада.

Докладът на Световния икономически форум също така подчертава четири области на възникващ риск - киберсигурност, неконтролиран (хаотичен) климатичен преход, миграционен натиск и конкуренция в космоса.

Перспективата за 70 000 сателитни изстрелвания през следващите десетилетия, в допълнение към т.нар. "космически туризъм", повишава рисковете от сблъсъци и увеличаване на отломките в космоса, на фона на липсата на регулация в тази сфера.

"Кой управлява космоса?", запита Каролина Клинт, лидер по управление на риска за континентална Европа в застрахователния брокер Marsh, който също помогна за изготвянето на доклада.

Докладът се публикува всяка година преди годишната среща на WEF в Давос. Базираният в Женева WEF миналия месец обаче отложи януарското събитие за средата на 2022 г. поради разпространението на варианта на коронавируса - Омикрон.

Докладът е изготвен съвместно с Zurich Insurance, Marsh McLennan и южнокорейската SK Group, университетите в Оксфорд и Пенсилвания и Националния университет на Сингапур.