Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза днес, че Съединените щати ще подкрепят Финландия и Естония, докато проучват повредата на газопроводa "Балтикконектор" (Balticconnector) и телекомуникационен кабел в Балтийско море, съобщи Ройтерс.

Тръбата свързва финландския град Инко с естонския Палдиски и върви по дъното на Финския залив. 

Министрите на отбраната на НАТО обсъдиха инцидента на среща в Брюксел вчера.

"Ние подкрепяме съюзниците от НАТО Финландия и Естония, докато те разследват щетите на подводната инфраструктура в Балтийско море и подкрепяме текущото им разследване за определяне на причината за тях", каза Блинкен в социалната медийна платформа X, известна преди като Twitter.

По-рано днес финландското разузнаване заяви, че не може да изключи възможността "държава участник" да е замесена в нанасянето на щети на инфраструктурата.

Финландия заяви, че щетите вероятно са причинени от "външна намеса", като така възбудиха отново безпокойството за регионалната енергийна сигурност и за повишаване на цените на газа малко повече от година след взривовете, засегнали газопровода "Северен поток"1.

"Участието на държава в тази дейност не може да бъде изключено", каза пред репортери директорът на финландската служба за сигурност и разузнаване Анти Пелтари.

"Кой стои зад това е въпрос на предварителното разследване. Не го коментираме по-подробно", добави той.

Финландските власти заявиха в сряда, че са открити "външни следи" по морското дъно до повредения тръбопровод и че преглеждат корабния трафик в района по време на пробива.