Министерството на земеделието ще предложи правителството да гласува временна забрана на внос от Украйна в България на пшеница, слънчоглед и царевица.

Забранителният списък ще включва още мед, сурово и сухо мляко, плодове и зеленчуци, яйца, пилешко, телешко и свинско месо и други земеделски стоки.

Сега в министерството тече среща със зърнопроизводителите и от агроведомството все още не са потвърдили официално информацията.

Очаква се предложението да бъде разгледано на утрешното заседание на Министерския съвет, предаде БНР.

Преговорите се водят на нестихващи протести на българските земеделски производители, които настояват за забрана на вноса на украинско зърно у нас. Дотук се стигна след като през май 2022 г. ЕС премахна митата и квотите за внос на зърно от Украйна, за да подпомогне страната и да улесни достъпа ѝ до пазари извън ЕС. Първоначално целта беше зърното да минава транзитно през ЕС на път за традиционните си пазари, като впоследствие производителите сигнализираха, че то наводнява и вътрешните пазари на страните членки и подбива местните цени.

 В края на миналия месец премиерите на Полша, Унгария, Румъния, България и Словакия призоваха ЕС да ограничи притока на украинска продукция, която натиска надолу цената на местните пазари и предизвиква недоволство сред земеделците. Според тях Европа трябва да обмисли връщане на вносните мита. Източноевропейските фермери се оплакват и от малките компенсациите, които Брюксел даде, въпреки че земеделието е един от най-субсидираните от ЕС сектори и за него отиват над 30% от бюджета на съюза.

А този уикенд три държави от Европейския съюз - Полша, Словакия и Унгария, вече обявиха спиране на вноса на украинско зърно и предизвикаха остра реакция от страна на Европейската комисия (ЕК). Неин говорител подчерта, че търговската политика попада в обхвата на изключителната компетентност на ЕС и следователно едностранните мерки са неприемливи. През март Брюксел осигури близо 60 млн. евро подпомагане за земеделските сектори на страните, засегнати от проблема с украинския внос. Обсъжда се втори помощен пакет, каза говорителят на еврокомисията днес.

Румъния също обмисля временна забрана за внос на украинско зърно.

БСП и Възраждане поискаха спиране на вноса на украинско зърно

По-рано днес Парламентарната група на "БСП за България" внесе в деловодството на Народното събрание проект на решение за забрана за период от 6 месеца на вноса на селскостопанска продукция - пшеница, слънчоглед, сухо мляко и пчелни продукти. Основен мотив е защитата на българския национален интерес, българското земеделие и производство и здравето на хората. Лидерът на БСП Корнелия Нинова настоява това да е едно от първите решения на 49-ото Народно събрание.

"Възраждане" също излезе с позиция, в която настоява служебното правителство незабавно да спре вноса на украинско зърно, слънчоглед и друга земеделска продукция в България.

"Да се внася от Украйна не е решение на българската държава, а на Европейската комисия. Вносът на украинско зърно доубива българското производство и българските производители нямат пазар, за да реализират родната ни продукция. Всичко внасяно от Украйна не подлежи и на фитосанитарен контрол, отново по решение на нашите така наречени партньори от Европейския съюз. Реално ние не знаем какво се внася, накъде се насочва, какво се произвежда от внесеното зърно и слънчоглед и дали това, което достига до крайния потребител, не е опасно за здравето му. Правителството на България, независимо дали е служебно или редовно, няма как да гарантира безопасността на храните, които достигат до трапезата на всеки един българин. А с доубиването на родното производство го лишава и от алтернатива да си набави качествена храна", пише в позицията на партията.

 Вицепрезидентът Йотова: Пробите, които са взети от различни храни, очевидно не са с качеството, на което трябва да отговарят за българския пазар

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че България има основание да иска ограничаване на вноса на зърно от Украйна, но при съгласуване с Европейската комисия.

"България има основание за това. Пробите, които са взети от различни храни, очевидно не са с качеството, на което трябва да отговарят за българския пазар. Имаме всички основания да поставим тези условия пред Европейската комисия. Това е работа на служебния кабинет, нещата не стават от днес за утре", коментира вицепрезидентът пред журналисти днес.

Според Йотова всичко трябва да става в съгласуване с Европейската комисия, за да не се окаже страната ни наказана или със заведено дело, пише БТА.

"За мен е важно какво ще направи служебното правителство. Първо - да спазва националното законодателство, но да спазва и европейското. Доколкото съм информирана, и в двете посоки те са изпълнили своите задължения", подчерта вицепрезидентът.

"Има толкова много директиви от европейското законодателство, които са транспонирани в националното законодателство. Всичко това трябва да се спазва. Едновременно с това да се отвоюва и българският интерес, и интересът на българските земеделски производители", допълни Йотова.

"Още в петък, преди празниците, се взеха мерки за това да бъде уведомена Европейската комисия за евентуално ограничаване на вноса на различни стоки от Украйна. Информацията ми към днешна дата е, че Министерството на земеделието се е обърнало към Министерството на икономиката, защото то е отговорно за търговските политики на България, с един огромен списък от стоки, чието внасяне в България трябва да бъде ограничено", каза вицепрезидентът Илияна Йотова.

Във връзка с внесения от "БСП за България" в деловодството на Народното събрание проект на решение за забрана за период от шест месеца на вноса на селскостопанска продукция от Украйна, Йотова заяви, че те "чукат на вече отворена врата".