Финансовите лидери от Г-7 се обединиха днес в подкрепата си за Украйна и в решимостта си да наложат санкции на Русия, но не споменаха открито Китай, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Министрите на финансите и ръководителите на централните банки приключиха тридневните си разговори в Ниигата, Япония, със съвместно изявление, в което се ангажираха да контролират инфлацията, като същевременно подпомагат тези, които най-много страдат от покачващите се цени.

Японският министър-председател Фумио Кишида заяви, че светът е изправен пред "исторически повратен момент", докато Групата на седемте най-развити икономики се подготвя за срещата на върха следващата седмица в Хирошима.

Те се ангажираха също така да си сътрудничат за изграждане на по-стабилни и диверсифицирани вериги за доставки, за разработване на чисти енергийни източници и за "повишаване на икономическата устойчивост срещу различни сътресения в световен мащаб".

В изявлението не се споменава конкретно Китай, нито се твърди, че "икономическият натиск" се използва за постигане на политически цели, като например налагане на санкции на компании от държави, чиито правителства предприемат действия, които предизвикват гнева на друга държава, отбелязва Асошиейтед прес.

Тази седмица говоренето за "икономически натиск", който оказва Китай, предизвика възмутени упреци от страна на Пекин. Официалните лица, присъстващи на разговорите, се въздържаха от открито осъждане на Китай предвид огромния интерес на повечето държави към добрите отношения с азиатската сила, чиято икономика е втора по големина в света.