Швейцарските власти вероятно ще поискат от операторите да намалят потреблението на електроенергия с 20 %, като в резултат на това под ограниченията ще попаднат ски курортите, пише британският в. "Индипендънт".

В статията се казва, че в курортите може да се наложи да се спират ски лифтовете.

Вестникът пише, че швейцарските ски курорти също така вероятно ще трябва да изключат оборудването си за изкуствен сняг, за да пестят енергия.

Експертите се опасяват, че приходите от туризъм ще намалеят.

Главният изпълнителен директор на компанията Televerbier, която управлява ски лифтове в швейцарския кантон Вале, твърди, че всеки франк, похарчен за лифт карти, носи шест франка на региона. При всички случаи кабинковите и седалковите лифтове могат да се движат с по-ниска скорост, за да се пости електроенергия. Не изключено и намаляване на работното време на съоръженията.

Швейцария може да се окаже принудена да премине към прекъсвания на електрозахранването за по няколко часа, ако има недостиг на енергия тази зима. Това заяви Директорът на Асоциацията на швейцарските електроснабдителни дружества (VSE) Михаел Франк преди месец.

"Планираме поетапно да въвеждаме все по-строги мерки за пестене на енергия, ако е необходимо", каза той.

Първоначално те ще бъдат доброволни, след което ще бъдат въведени ограничения за осветлението на витрините и улиците, а след това правителството може да изиска от около 30 000 компании да спестят до 30% от електроенергията си", допълни Франк.

В краен случай отделни региони ще бъдат изключвани от мрежата за периоди от по четири часа.