Руските власти в анексирания Крим съобщиха днес, че са национализирали около 500 недвижими имота на полуострова, включително и такива, които са собственост на високопоставени украински политици и бизнесмени, предаде Ройтерс.

"На задочно гласуване депутатите от Държавния съвет на Крим приеха постановление за национализация на имуществото на чуждестранни граждани и държави, извършили неприятелски действия спрямо Русия". Това написа в "Телеграм" (Telegram) говорителят на съвета Владимир Константинов, цитиран от Ройтерс и ТАСС. "Списъкът включва около 500 обекта, свързани с различни компании, банки, туристическа и спортна инфраструктура", добави той.

На национализация подлежи имуществото на украинските олигарси Серхий Тарута, Игор Коломойски, Ринат Ахметов и на бившия премиер Арсений Яценюк, уточняват агенциите. В списъка е попаднало и имуществото на 12 украински банки и на футболния клуб "Динамо" Киев.

Крим, който е международно признат като част от Украйна, е под контрола на Москва от 2014 г., когато Русия анексира едностранно полуострова, припомня Ройтерс.

От друга страна стана известно, че американските прокурори могат да конфискуват 5,4 милиона долара на включения в санкционни списъци руски бизнесмен Константин Малофеев. Има решение на съдия в полза на конфискацията, съобщи Ройтерс, като така се проправя пътят средствата да бъдат потенциално използвани за подпомагане на възстановяването на опустошената от война Украйна.

Американските власти обвиниха Малофеев, собственик на православния телевизионен канал "Царград ТВЮ (Tsargrad TV) във финансиране на сепаратистите в Крим.

Малофеев, който отрече да е финансирал сепаратистите, беше санкциониран от Вашингтон през 2014 г. и обвинен в нарушаване на санкциите през 2022 г. Агенцията не е открила Малофеев за коментар и смята, че е на свобода в Русия.