Със сигурност кризата ще донесе много щети върху икономиката. Най-важно е това да дадем възможност на здравните работници и на обществото да преминем най-леко през тази криза. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов в студиото на "Панорама" по БНТ.

"Хората и бизнесът са част от държавата, ние се опитваме да помогнем в момент на криза на всички, които страдат. Нашата роля е така да управляваме бюджета, че да не лишим здравната система от възможността да функционира", заяви Владислав Горанов.

"Със сигурност ще страдаме, въпросът е да се запитаме колко сме солидарни", добави Горанов.

По думите му държавата няма да пести усилия и инициативи, за да достигне до всеки един засегнат.

"Има много сектори, които продължават да работят. Ние не спираме да развиваме мерките, готови сме да адаптираме всичко, което не сме уцелили от първия път", каза финансовият министър.

Горанов припомни дебата в българския парламент, когато са се чули много гласове против интеграцията към единната европейска валута, която сега е можело да ни даде много повече сигурност в момент на криза.

За икономическата мярка 60/40 Горанов каза, че очаква в утрешния ден да постигнат съгласие със синдикатите.

"За една седмица успешни бизнеси, които искаха да вкарват работна ръка от целия свят, днес панически се оказаха най-страдащи. Мярката не е насочена към бизнеси, а към работни места. Ключовата дума тук е солидарност. На калпак никога не е добра идея, на нас ни се наложи за 2 седмици да вземем решения, които обикновено се взимат за месеци и години", допълни финансовият министър.

"Хората, които се занимават с култура, уверявам ги, че ангажиментите, поети от Министерството на културата, ще бъдат изпълнени. В период на криза ще гарантираме достатъчно ресурс", допълни Горанов.

По отношение на свободните професии той каза, че хората, които ги практикуват, най-вероятно ще бъдат включени към мярката, която предвижда достъп до безлихвен заем.

По-богатите ще загубят повече, каза в заключение Владислав Горанов.