Епидемията от коронавирус доста ще намали световните отоци от преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) тази година, според проучване на Конференцията на ООН за търговия и развитие (УНКТАД), цитирано от Франс прес.

Организацията е преразгледала към понижение прогнозата си за годишния растеж на ПЧИ от 5 до 15 на сто.

УНКТАД очаква епидемията да има неизбежно отражение върху ПЧИ. Коронавирусът се появи в Китай през декември и досега са регистрирани над 105 800 заразени в 98 страни и близо 3600 смъртни случая. Епидемията се разпространи на всички континенти и нарушава всекидневния живот и икономиката във все повече страни.

Според проучването забавянето на икономиката заради коронавируса ще бъде ограничено до -0,5 на сто, ако епидемията бъде овладяна през първите шест месеца на годината, или с -1,5 на сто при особено трагичен сценарий.

В резултат на това годишното увеличение на ПЧИ се очаква да намалее от -5 до -15 процента спрямо прогнозираното през януари стабилизиране през 2020-2021 година, или да имат съвсем слаб растеж от +0,5 на сто.

Икономистите от ООН очакват свиването на ПЧИ да бъде усетено най-силно в най-засегнатите от епидемията страни. Те подчертават също така, че отрицателният шок на търсенето и икономическото отражение от нарушаването на веригите за доставки от Китай, Южна Корея, Япония и Югоизточна Азия ще засегнат перспективите за инвестиции в други страни.

Засега най-силен е натискът върху търсенето в Китай, където например продажбите на Тойота (Toyota) са намалели със 70 процента през февруари.

УНКТАД отчита освен това, че отражението на епидемията вече се вижда и на основните пазари извън Китай, особено в потребителски сектори като пътуванията, туризма и търговията.

Според проучването автомобилният сектор изглежда най-засегнат.