Вече има избран изпълнител за изграждането на комуникационната система на МВР - консорциум "Национална система за критични комуникации". "Процедурата е проведена законосъобразно и в конкурентна среда. Това ще гарантира безпроблемното първо плащане по плана за възстановяване", каза зам.-министър Моника Димитрова-Бийчър в отговор на въпрос на "24 часа". (От пресцентъра на МВР потвърдиха пред  Dir.bg така дадения отговор.)

Вече са изпълнени и 22-те условия по първото плащане по Плана за възстановяване, като последният индикатор беше именно успешното възлагане на проекта за модернизация в МВР, за т. нар. система ТЕТРА (TErrestrial Trunked RAdio).

Така България може да получи първия транш от 1,37 млрд. евро по Плана за възстановяване и устойчивост. Единствено проектът, свързан с МВР, ни спъва да изпратим т. нар. фактура, каза пред БНР през август вицепремиерът Атанас Пеканов. Условието е било поръчката за системата ТЕТРА да приключи до 30 септември и срокът е спазен, а в процедурата са участвали трима кандидати. В момента тече срокът за обжалване. Ако няма обжалване, след средата на октомври договорът ще бъде сключен, става ясно от отговора на зам.-министъра на МВР.

Пеканов вече отбеляза, че парите ще послужат за саниране на сгради, нови технологии за бизнеса и проекти в транспорта.

Министерство на вътрешните работи съобщи за обявената обществена поръчка с предмет "Изграждане, развитие и оптимизация на цифровата TETRA система и радиорелейна мрежа, управлявани от МВР" на 19 август. От МВР тогава отбелязаха, че с новата процедура се гарантира публичност, прозрачност и равно третиране на потенциалните участници, както и спазване на изискванията на ЕК и европейските правила и практики, заложени и в Плана за възстановяване.

На първия търг не се явиха кандидати и МС възложи изработването на системата на "Информационно обслужване", което обаче не се хареса на Европейската комисия. Брюксел отговори, че заложеният от редовното правителство (в последния му ден) подход чрез превъзлагане на "Информационно обслужване" не отговаря на критериите, по които се очаква важни европейски проекти да бъдат изпълнени, а именно - след открита и прозрачна процедура на конкурентен принцип, съобщи на 17 август Пеканов.

Същия ден вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев обясни, че поръчката е на стойност 124 млн. лева и е един от сериозните проекти на МВР в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост, който трябва да осигури надеждна и сигурна комуникация в системата на МВР и Министерството на отбраната.

На 31 август България подаде в Европейската комисия първото искане за плащане по Плана за възстановяване и устойчивост, по който чакаме над 1,3 млрд. евро, "които да направят нашата икономика по-силна", подчерта същия ден Пеканов.

На 1 септември Европейската комисия потвърди, че е получила от България първото искане за плащане по линия на Плана за възстановяване и устойчивост на финансова подкрепа в размер на 1,37 милиарда евро. 

Започна да тече двумесечен срок, в който ЕК разглежда искането и ни връща отговор. Целта е да получим парите през тази есен, тъй като те са нужни и на бюджета. Съответно МВР ще работи усилено, за да успее в този период да завърши този индикатор, да изпълни тази цел - откритата процедура по обществената поръчка да доведе до избирането на изпълнител, каза служебният вицепремиер в последния ден на август.

Първото искане за плащане "покрива" 22 етапа и цели, реформи и инвестиции в: образованието, научните изследвания и иновациите, интелигентната промишленост, неутралността по отношение на климата, цифровата свързаност, устойчивия транспорт и пътната безопасност, правосъдието, борбата с прането на пари, социалното приобщаване, здравеопазването и системата за одит и контрол, свързана с Механизма за възстановяване и устойчивост.

Във връзка с втория транш по Плана вицепремиерът Пеканов заяви пред БНР, че срокът да се изготви нужното законодателство е до декември. "Това е спешно, парламентът ще има два месеца, в които трябва да приеме тези закони. България е поела ангажименти. Трябва да спрем да отлагаме пред Европа."