До 21 септември е срокът за кандидатстване по програма "Техническа модернизация", финансирана по Плана за възстановяване и устойчивост. Това съобщи ресорният вицепремиер Атанас Пеканов по време на информационната среща "Големите пари за малкия бизнес", организирана от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия към Министерството на иновациите и растежа.

Възможността е отворена за микро, малки и средни компании.

"Фирмите кандидатстват, виждате, че има огромен интерес, ще бъдат обявени още две програми до края на годината в размер на 600 млн. лева само от Министерството на иновациите и растежа", посочи Пеканов.

Той припомни, че в края на август е било изпратено искането за първото плащане по този план, на стойност 2,7 млрд. Лева, и активно се работи по законодателен пакет, който трябва да бъде приет от следващия парламент, за да може страната ни да получи второ плащане.

"От Европейската комисия получихме сигнал, че законопроектите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, са в правилната посока", заяви още вицепремиерът.

По думите му след финализирането им служебният кабинет ще ги внесе в парламента и ще бъде отговорност на депутатите да ги приемат.

"Министерството на правосъдието е в много близка комуникация с Европейската комисия, договаря и финализира тези законопроекти", посочи Пеканов. И припомни, че те са в отговор на критики, които страната ни получава от години по отношение на борбата с корупцията, върховенството на закона, отчетността на главния прокурор.

По думите му правосъдният министър Крум Зарков ще предложи добър законопроект, който ще бъде представен в сряда.