Повечето страни в Европа, в които земеделци протестираха в последните дни, намериха решения, заради които недоволстващите фермери обявиха вдигане на блокадите. Сред правителствата, които се споразумяха за прекратяване на протестите, са тези в Белгия, Франция, Гърция и Румъния. У нас властта ще преговаря със земеделците в неделя. 

Белгийските земеделци започват преговори с властите

Земеделците, които протестираха в Белгия в последните дни, са решили да се включат в преговори с властите, като прекратяват блокадата на няколко склада за хранителни стоки на едро, заради която имаше опасения, че ще доведе до опразване на магазините в страната.

По-рано днес белгийският премиер Александер де Кро покани протестиращите да разговарят, за да се намери решение на техните искания - намаляване на бюрокрацията, ограничаване на вноса на земеделски стоки от страни извън ЕС, подобряване на финансовото им състояние.

Протестиращите пристигнаха с около 1300 трактора вчера в Брюксел, а след това се изтеглиха от столицата, като запречиха основни пътища и дори на места границата със съседна Нидерландия.

Пристанището на Антверпен и Брюж, което също се наложи да ограничи в последните дни дейностите заради протестите, отчете загуби за милиони евро. Властите в Брюксел уточниха, че при вчерашните прояви около Европейския парламент не са били нанесени големи щети, въпреки сцените с палежи и хвърляне на предмети по околните сгради и силите на реда, предаде БТА. 

Все още се водят преговори за поне частично освобождаване на пътя до рафинерия, от която се зареждат по-малките летищата в страната. В последните часове е бил уточнен график за предстоящите преговори, но представители на протестиращите все още предупреждават, че са в готовност да предприемат по-целенасочени действия за оказване на допълнителен натиск.

Франция отделя 150 млн. евро в подкрепа на животновъдите

Франция отделя 150 милиона евро "от тази година и в дългосрочен план", за да облекчи данъчната и социална тежест върху животновъдите в страната, обяви вчера премиерът Габриел Атал, цитиран от Франс прес и БТА. 

"Нашите животновъди имат нужда от специфична помощ. Ето защо ще им отделим 150 милиона евро за данъчна и социална помощ от тази година и в дългосрочен план", каза той на фона на все по-интензивните фермерски протести, както във Франция, така и в други страни.

Във Франция тракторите стигнаха до Париж

Снимка: AP Photo/Thibault Camus/БТА

Френското правителство ще работи, за да гарантира, че ЕС ще приеме "ясно законодателство" за синтетичните меса, които се произвеждат от клетки от животински тъкани и не са разрешени към днешна дата в ЕС.

"Синтетичното месо не отговаря на концепцията ни за хранене по френски. Ето защо искам да има ясно законодателство на европейско равнище за наименованието на синтетичното месо", заяви той на пресконференцията. През ноември Италия забрани производството и продажбата на синтетично месо.

Франция планира също и да забрани вноса на плодове и зеленчуци, обработени с пестицида Тиаклоприд, добави Атал.

Габриел Атал отбеляза също на пресконференцията, че Франция ще направи така, че принципът за "хранителен суверенитет" да прерасне в закон и настоя, че трябва да се свърши много работа на европейско равнище най-вече по отношение на споразуменията за свободна търговия, предаде Ройтерс.

Атал подчерта, че не може и да става дума Франция да одобри търговското споразумение "Меркосур" с латиноамериканските страни. Той обяви и първия пакет мерки за успокояване на фермерите миналата седмица, включително и отпадането на плана за постепенната отмяна на субсидиите за селскостопанския дизел, но синдикатите го отхвърлиха като недостатъчен.

Същевременно двата най-големи фермерски съюза в страната призоваха протестиращите фермери да вдигнат блокадите и да прекратят протестите, съобщи Асошиейтед прес. По думите на Арно Гайо от Съюза на младите фермери, цитиран от Ройтерс, правителството се е вслушало в гласа на производителите, но сега думите трябва да прераснат в дела. Той изтъкна, че ще бъдат обмислени и предложени други форми на протест. Арно Русо от Френския фермерски съюз посочи, че протестното движение не е приключило, но методите му ще бъдат променени. 

Край на протестите и на фермерите в Румъния

Румънският премиер Марчел Чолаку се споразумя с фермерите и превозвачите за прекратяване на протестите. Това стана на среща в сградата на правителството на площад "Виктория" в Букурещ, информираха от правителствената пресслужба.

Подписаното споразумение предвижда в понеделник, 5 февруари, с решение на министър-председателя Марчел Чолаку да бъде създадена междуведомствена комисия, която да анализира и намери най-добрите решения за исканията на протестиращите. Комисията ще бъде съставена от представители на ресорните министерства и земеделски производители и превозвачи. Всеки министър ще назначи държавен секретар от своите подчинени, който ще бъде част от комисията и ще се занимава с докладваните проблеми.

Конкретните казуси, които касаят дадена област, ще се управляват на ниво ресорно министерство, съвместно със социалния партньор. Целта на комисията е да разреши жалбите на земеделски производители и превозвачи и да изготви конкретни предложения за решения за въпросните икономически сектори.

Решението на премиера Марчел Чолаку относно създаването на този междуведомствен комитет ще бъде публикувано в понеделник, 5 февруари, в Държавен вестник. 

Шест мерки за намаляване на себестойността на земеделското производство в Гърция

Шест мерки в подкрепа на протестиращите земеделци, които целят да намалят себестойността на производството, представи днес в гръцкия парламент премиерът на страната Кириакос Мицотакис, съобщи телевизия Скай, цитирана от БТА. Общата стойност на интервенциите се оценява на 232 млн. евро.

Първата мярка удължава възстановяването на акциза върху горивата за селското стопанство и през 2024 г. Тази мярка беше въведена през 2022 и 2023 г. Стойността ѝ се изчислява на 82 млн. евро.

Освен това от май до септември земеделците ще получат отстъпка от 10 процента от сметките си за електроенергия от Държавната електрическа компания.

Също така задълженията на местните и общите организации за мелиорация към Държавната електрическа компания ще бъдат преструктурирани. Конкретно в пострадалата от наводненията през септември Тесалия мелиоративните организации ще бъдат закрити, дейността им ще премине към Службата по водите на Тесалия, а държавата ще поеме 75 процента от задълженията. В останалата част от страната дълговете ще бъдат разсрочени за десет години с нулев лихвен процент, а лихвите ще бъдат поети от държавата.

На земеделските кооперативи и стопаните, които развиват договорно земеделие, държавата средносрочно ще осигури намаляване на разходите с поне 30 процента чрез субсидиране на фотоволтаични паркове с батерии. Това ще става чрез дългосрочни двустранни договори за доставка на електроенергия. За отделните стопани пък ще бъде стартирана незабавно програма "Фотоволтаици на нивата" на стойност от 30 млн. евро.

Увеличава се запазената мощност за земеделци от 3 на 6 мегавата на подстанция, т.е. общо 1350 мегавата, като същевременно се увеличава приоритетният достъп на земеделски фотоволтаици в запазената мощност от 10 на 50 киловата.

В рамките на проекта "Аполон", най-голямата схема за нетно енергийно измерване със зелена енергия в Гърция, ще бъдат избрани с конкурс проекти за възобновяеми източници, които ще бъдат готови до две години. Те ще осигурят намаляване на енергийните разходи на уязвими социални групи, но и на земеделските мелиоративни организации.

Същевременно гръцкият премиер отхвърли категорично предложенията на опозиционната СИРИЗА за решаване на проблемите на селското стопанство. "Епохата, в която парите растяха по дърветата, свърши", каза Мицотакис.

Във вторник лидерът на СИРИЗА Стефанос Каселакис публикува предложенията на партията си, които включват пълна отмяна на акциза на горивата за земеделците, намаляване на ДДС от 24 на 6 процента, таван за електроенергията за сектора от 7 евроцента на киловатчас, субсидии за фуражи и торове, таван на печалбата на доставчиците, пълна компенсация на щетите от наводненията, реформа на общата селскостопанска политика, преструктуриране на задълженията на земеделците.

От своя страна представители на земеделците, които протестират пред Международния панаир в Солун, заявиха пред гръцката държавна телевизия, че не са удовлетворени от думите на Мицотакис. Днес те блокираха южния вход на панаирния град и заявиха, че са решени да засилят още повече протеста си, а за утре в Солун са планирали голяма демонстрация. По-късно днес те ще проведат събрания на организираните блокади, за да обсъдят следващите си стъпки. Едно от исканията, които издигнаха днес, е лична среща с премиера Мицотакис.

Протестите в Брюксел вчера ескалираха

Снимка: Скрийншот

През последните няколко седмици Гърция, както и други европейски страни, е обхваната от протести на земеделски производители, които настояват за допълнителна държавна подкрепа и защита.

От вчера земеделци с поне 360 трактора започнаха протест в Солун, където се провежда най-голямото селскостопанско изложение в Гърция "Агротика". Протестите на гръцките фермери там ще продължат поне до края на изложението на 4 февруари. Действията им бяха подкрепени и от протестиращи рибари и пчелари. Събрания на стопани се провеждат в цяла Гърция, най-вече в Тесалия и северната част на страната.

Сред исканията на гръцките земеделци е преразглеждане на общата селскостопанска политика и ориентирането ѝ към производството, реформа в социалното осигуряване на земеделците, компенсации за загубите от природни бедствия и заболявания, изграждане на инфраструктура за защита от бедствия, намаляване на себестойността на производството, необлагаемо дизеловото гориво за земеделските машини и др.

Германският парламент гласува отпадането на данъчните субсиидии за фермерите

Въпреки мащабните протести от последните седмици долната камара на германския парламент гласува днес за постепенното отпадане на субсидиите за дизела, използван в селското стопанство, предаде ДПА.

Преди да влезе в сила, законът трябва да бъде одобрен и от горната камара - Бундесрата, чиято следваща сесия е насрочена за 22 март.

Президентът на Асоциацията на германските фермери Йоахим Руквийд вчера заяви, че премиерите на федералните провинции, представени в Бундесрата, могат да спрат промените. По думите му данъчните облекчения не трябва да бъдат премахвани.

В България - земеделците и властта ще се опитат да постигнат консенсус на среща в неделя

У нас земеделците и изпълнителната власт ще се опитат да постигнат консенсус на срещата в неделя, предаде БНТ. В противен случай фермерите ще излязат на национален протест във вторник. Ако държавата не изпълни исканията им за допълнително финансиране - от сектора са готови да блокират 80 точки в цялата страна.

От сектор "Земеделие" настояват за законодателни промени в подкрепа на националното производство и спиране на вноса на продукция от трети страни, в това число и Украйна. Фермерите искат и допълнително финансиране по така наречената украинска помощ, пари които се отпускат от държавата за глава добитък или декар обработваема земя.

"Никой не иска протести, всеки иска да се решат проблемите на масата на преговорите, но така или иначе, ако не се намерят решения ние трябва да защитим нашите права, нашето оцеляване. В момента естествено ние сме солидарни с колегите в Европа, виждаме какво става", каза Христо Бакалов от Браншова камара плодове и зеленчуци.

Ако срещата в Министерския съвет в неделя не даде резултат, земеделците ще блокират пътни артерии и магистрали в цялата страна.

"Ние сме не просто в протестна готовност, ние сме обявили, че стартираме ефективни протестни действия от вторник, 6 февруари, имаме предвидена среща с министър председателя в неделя на която очакваме конкретни резултати, ако ги няма - във вторник стартираме протестни действия", заяви председателят на управтителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов. 

Част от организаторите на протеста съобщиха за опит недоволството им да бъде блокирано.

"От няколко места ми звъннаха колеги, където подават уведомления за протестните действия, че получават отказ поради епидемиологичната обстановка, да не сме се събирали на едно място, което е абсурдно. Няма да се съобразим с тези предписания естествено", категоричен е Проданов.

Ако се стигне до протести, земеделците заявиха, че недоволството им няма да е еднократно, а ще продължи докато исканията им не бъдат изпълнени.