Американската министърка на финансите Джанет Йелън призова висшите мениджъри на европейските банки да подобрят спазването на мерките за избягването на наложените на Русия санкции заради инвазията в Украйна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В началото на среща с банкери във Франкфурт, Йелън посочи, че наложените през декември вторични санкции е засилило натиска спрямо Русия и е направило по-трудно снабдяването със стоки, необходими за продължаването на войната в Украйна, но са нужни още усилия в тази посока.

"Призовавам всички институции да задълбочат спазването на мерките и да се фокусират допълнително върху опитите на Русия да ги заобикаля", заяви Йелън в предварително подготвена реч.

"Призовавам ви да гарантирате, че глобалната санкционна политика ще бъде изпълнявана от вашите клонове и подразделения зад граница."

Агенциите не съобщават Йелън да е посочила примери, но преди седмица финансовото министерство на САЩ предупреди "Райфайзен банк" (Raiffeisen Bank), че достъпът ѝ до американската финансова система може да бъде ограничен заради сделките в Русия. Вашингтон следи внимателно бизнеса на австрийската банка от повече от година. Във фокуса попадна нейно споразумение, впоследстве оттеглено, с австрийската група "Щрабаг" (Strabag), свързана с олигарса Олег Дерипаска.

"Файненшъл таймс" писа наскоро, че най-големите западни банки, които остават на пазара в Русия, са платили на Кремъл повече от 800 милиона евро под формата на данъци през миналата година. Това е четирикратно увеличение спрямо данъчните плащания, които са извършвали към руската държава преди началото на войната в Украйна - през февруари 2022 г., въпреки обещанията да минимизират експозицията си към Русия.

Седемте най-големи европейски банки по активи в Русия — Raiffeisen Bank International, UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo и OTP, са отчели обща печалба от над 3 милиарда евро в Русия през 2023 г.

Защо американската финансова министърка е в Германия

Джанет Йелън е във Франкфурт, за да получи званието "доктор хонорис кауза" на Франкфуртската школа за финанси и мениджмънт. В събитието се очаква да участват президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард и германският финансов министър Кристиан Линднер.

В центъра на изказванията на американската финансова министърка в Германия са две теми: мерките срещу избягването на санкциите срещу Русия и финансиране на Украйна, с което да се осигури оборудване за нейната армия - финансиране на критични държавни услуги и в крайна сметка - възстановяване след края на конфликта.

"Ето защо смятам, че е жизненоважно и спешно колективно да намерим начин, за да отключим стойността на руските суверенни активи, блокирани в нашите юрисдикции, в полза на Украйна. Това ще бъде ключова тема по време на срещите на Г-7 тази седмица", пише в бележките към официалната за събитието реч на Йелън. Финансовите министри от Г-7 ще проведат среща в Стреза, Италия, от 23 до 25 май.