Каквото и да се направи, земеделците ще протестират и аз бих застанал до техния протест, каза земеделският министър Кирил Вътев пред журналисти по повод напрежението в земеделския сектор. Министърът участва в церемонията "Спортна слава на България 2023", на която бяха наградени изявени спортисти.

По думите му анализите не са спрени, правят се и от началото на тази година се търсят възможности за финансиране. Нека да видим утре как ще протече разговорът, каза министърът за предстоящите разговори с министър-председателя Николай Денков, които се очакват в Министерския съвет.

"Категорично, каквото и да се направи утре, каквото и да се реши, земеделците ще протестират", каза Вътев.

Той декларира, че би застанал до техния протест, за да ги подкрепи срещу усложненията, които им причиняват зелените изисквания и ги правят нерентабилни на пазара, както и срещу намерението да бъдат атакувани от нелоялна конкуренция с дъмпингов внос от трети страни.

"Не става въпрос само за Украйна, а и за други страни от Латинска Америка, например, които не изпълняват тежките стандарти по зелени изисквания на ЕС. Бих ги подкрепил и за още нещо - за несправедливото разпределение на добавената стойност по цялата агрохранителна верига, за която сме подготвили законопроект", каза Кирил Вътев.

Министърът подчерта, че в цяла Европа изискванията са почти едни и същи и протестите на земеделците означават общоевропейски проблем.

По думите му непрекъснато излизат материали в коя страна какви мерки са взети и добави, че в по-голямата част се предлагат данъчни облекчения.

Преди ден Българската аграрна камара обяви ефективни протестни действия от 6 февруари (вторник), ако до края на тази седмица не бъде проведена договорената среща с изпълнителната власт, на която да бъдат приети исканията на земеделските производители, с които ще се реши бъдещето на родното земеделие. Според производителите на плодове и зеленчуци и животновъдите министърът не се справя в политиката в сектор "Земеделие" и поисаха оставката му. Организациите настояват за по-справедливи субсидии.