Банката за развитие на Съвета на Европа (БРСЕ) одобри пет нови заема на обща стойност почти 1,2 милиарда евро, се посочва в съобщение на институцията. Повечето от средствата са предназначени за оказване на помощ на бежанци и разселени лица от Украйна, а с останалата част от тях ще се подпомогне опазването на околната среда, както и микро-, малки и средни предприятия в Европа.

Бежанската криза в Украйна натоварва нашите държави членки и ние сме фокусирани върху това да им помогнем да преодолеят огромното предизвикателство, казва гуверньорът на банката Карло Монтичели. Той допълва, че същевременно не се пренебрегват и други ключови области като създаването на работни места, икономическият растеж и опазване на околната среда.

Банката за развитие на Съвета на Европа ще отпусне заем в размер на 200 милиона евро за Чехия, за да помогне на правителството в Прага да се справи с хуманитарната извънредна ситуация, предизвикана от масовия приток на разселени лица от Украйна.

Банката също така ще подкрепи усилията на Италия за управление на хуманитарната криза, причинена от войната в Украйна, като й отпусне 330 милиона евро.

Най-големият одобрен заем от БРСЕ досега, в размер на 450 милиона евро, ще финансира правителството на Полша, за възстановяване на разходите му за спешна и социална помощ за разселени лица от Украйна.

В Босна и Херцеговина банката ще улесни достъпа до финансиране на домакинствата и микропредприятията.

В Испания заем от 200 милиона евро ще съфинансира кредитната дейност на испанската банка "Банко Сантандер" (Banco Santander) в подкрепа на проекти за възобновяема енергия.