Новият министър на търговията на САЩ Джина Раймондо, която бе изслушана в Сената за утвърждаването си на поста, изрази намерението си да остане твърда и дори "агресивна" спрямо Китай, изразявайки съжаление за нелоялните търговски практики на азиатския гигант, предаде Франс прес.

Джина Раймондо, първата жена губернатор на Роуд Айлънд, заяви, че Китай има антиконкурентно поведение и приведе като пример дъмпинга в сектора на стоманата и алуминия, ощетил американските трудещи се.

Затова, ако бъда утвърдена, предвиждам да бъда много агресивна, да помогна на американците да се борят срещу нелоялните практики на Китай, допълни Раймондо.

При все това тя подкрепи позицията на президента Джо Байдън, че САЩ не искат да играят солово и ще се консултират със съюзниците си, за да направят търговията с Китай отново справедлива.

И макар че някои народни избраници от републиканците и демократите да подчертаха, че има китайски компании, които представляват риск за националната сигурност, Раймондо не се ангажира да остави в американския "черен списък" гиганта Хуауей (Huawei) или други китайски компании.

Тя просто обеща да използва правомощията на търговското министерство, за да защитава американците и "нашата мрежа от китайска намеса", допълвайки, че ще направи това независимо дали става дума за Хуауей, Зет Ти И (ZTE Corp.) или друга компания.

По време на управлението на бившия президент Доналд Тръмп министърът на търговията Уилбър Рос използваше широко прерогативите си, за да налага санкции на китайски технологични групи по подозрения в промишлен шпионаж или заплаха за националната сигурност на САЩ, припомня Франс прес.