Китайският президент Си Цзинпин моли в писмо бившия президент и главен изпълнителен директор на "Старбъкс" (Starbucks) Хауърд Шулц да помогне за оправяне на отношенията между САЩ и Китай, потънали до най-ниско равнище от десетилетия на фона на митническата война и напрежението заради технологиите и сигурността, информира Асошиейтед прес.

Писмото, за което съобщи днес агенция Синхуа, е рядък случай на пряка комуникация на китайски лидер с чуждестранен бизнесмен. Шулц отвори първото кафене на "Старбъкс" в Китай през 1999 година и често посещава страната.

Си е писал до Шулц, за да насърчи него и "Старбъкс" да продължат да играят активна роля в развитието на икономическото и търговско сътрудничество между САЩ и Китай и засилването на двустранните отношения, посочва Синхуа, без да цитира самия текст на писмото.

Китайската информационна агенция не намеква и дали писмото отразява инициатива американски корпоративни лидери да бъдат призовани да помогнат за промяна в политиката, след като идната седмица новоизбраният президент Джо Байдън поеме властта.

Шулц беше главен изпълнителен директор на "Старбъкс" до 2017 година и президент на компанията до 2018 година. Той застана начело на агресивна експанзия, която направи Китай най-големия пазар на веригата извън САЩ. "Старбъкс" има над 4700 заведения и 58 0000 служители в почти 190 китайски града. През 2019 г. той съобщи, че обмисля да се включи в кандидат президентската надпревара като независим кандидат, но по-късно се отказа.