Съединените щати и Китай определиха предварително нов кръг от преговори на високо ниво, на който двете държави ще се стремят да приключат търговското споразумение, тъй като целта е официалната церемония между президентите Доналд Тръмп и Си Цзинпин по негово подписване да се състои в края май или в началото на юни, съобщава "Уолстрийт джърнъл", цитирайки неназован източник, запознат със ситуацията.

Според проекта на график, американският търговски представител Робърт Лайтхайзър е предвидено да отпътува за Пекин през седмицата от 29-и април, докато китайският вицепремиер Лю Хъ се очаква да пристигне във Вашингтон през седмицата от 6-ти май. Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин отново ще бъде част от делегацията в Китай, заяви за "Уолстрийт джърнъл" висши служител на администрацията на Белия дом.

Преговорите продължават, като представителите на двете държави вече пропуснаха предходните срокове за приключване на сделката. Но ако висшите представители на САЩ и Китай успеят да постигнат окончателно споразумение, длъжностни лица от двете страни биха могли да прекарат няколко седмици за оформяне на текста и правния език на споразумението преди официалната церемония по неговото подписване от Доналд Тръмп и Си Цзинпин да бъде факт още около Деня на загиналите във войните (Memorial Day) на САЩ, който тази година се пада на 27-и май.

Последният предварителен график на срещите съответства на целта, която президентът Тръмп обяви на 4-ти април след среща си с Лю Хъ в Овалния кабинет на Белия дом. "В рамките на следващите четири седмици, или може би по-малко или малко повече, можем да се обяви нещо много значимо", посочи тогава Тръмп.