Четири месеца след въвеждането на данък върху бакшиша в Румъния равносметката показва, че от новата мярка са доволни както работодателите, така и работниците, а румънската държава очаква мярката да донесе допълнителни 20 милиона евро в бюджета тази година.

Работодатели посочват пред телевизия Диджи 24, че надницата на сервитьорите е нараснала значително, в някои случаи с 15 процента, предаде БТА.

В закона обаче има и пропуски, тъй бакшишите, които се дават на ръка, няма как да бъдат обложени, а надничарите не могат да се възползват от допълнителните средства, отбелязва Диджи 24.

От началото на тази година Румъния въведе данък върху бакшиша в размер на 10 процента. Новото правило задължава ресторанти и барове да включват допълнителен раздел в сметката, която се дава на клиента. Нивото на бакшиша може да бъде между 0% и 15% от общата стойност на предоставените стоки/услуги. Клиентът може да избере размер на бакшиша в посочения диапазо от стойността на консумацията.

Бакшишът, събран от клиентите, се отбелязва във фискалния бон, независимо от начина на събирането му, тъй като може да се плати не само в брой, но и по друг начин, например с банкова карта.

Икономическите оператори имат задължението да връчат на клиента сметка преди издаването на фискалния бон, в която има раздели, сред които и такъв за избор от страна на клиента на предлагания размер на бакшиша, между 0% и 15% от стойността на потреблението. В друга колона от сметката клиентът може да въведе сумата, предлагана като бакшиш, в абсолютна стойност, ако избере този начин за определяне на стойността на бакшиша.

В крайна сметка бакшишът ще бъде отбелязан на фискалния бон като доставени стоки/извършени услуги и въведен в базата данни на касовия апарат.

Според изискванията ресторантите и баровете трябва да установят вътрешно процедурата и начина за разпределяне на служителите на сумите от събираните бакшиши. Законът определя бакшишите като "доходи от други източници", различни от заплатите и разходите на работодателя, и следователно освободени от социални и здравни вноски и ДДС.

Йонела Йон, която работи като сервитьорка, заяви пред Диджи 24, че нововъведението е благоприятно за работещите в сферата. По думите й тя печели с около 1000 леи (394 лв.) месечно повече.

"Влязохме и ние в нормалността", допълва друг сервитьор - Андрей, който посочва, че заплатата му почти се е удвоила.

Заместник-председателят на организацията на хотелиерите и ресторантьорите Йон Бириш каза, че очакванията на сектора са за увеличение на приходите от 30 процента. Бириш сподели, че е наблюдавал ситуацията в два ресторанта от неговата група, като в единия приходите от бакшиш представляват 60 процента от нетните заплати, а в другия - надхвърлят размера на нетните заплати.

Облагането с данък на бакшиша би следвало да доведе до повече пари в държавния бюджет, посочва Диджи 24. Очакванията са за 20 милиона евро тази година, ако всички оператори от сектора прилагат закона.

Мариан Моркоаса от Националната данъчна администрация посочи, че са били проверени стотици икономически оператори, а десетки са били глобени за нарушение на законовите разпоредби.

Неспазването на закона се санкционира с глоба от 4000 леи (1580 лева) и конфискация на сумите.

Въпреки че законът се очакваше от 7 години, собствениците на ресторанти казват, че има нужда от още подобрения в нормативния акт.