Темпът на нарастване на потребителските цени в САЩ през март се е ускорил до 3,5 на сто на годишна база, надминавайки очакванията. Това сочат най-новите официални данни, публикувани днес, които пораждат опасения, че Управлението за федерален резерв (УФР, Фед) може да отложи намалението на лихвените проценти което се очаква от редица анализатори, предаде Си Ен Би Си, цитирана от БТА.

Индексът на потребителските цени се повиши с 0,4 на сто през март на месечна база. Икономисти, анкетирани от компанията "Дау Джоунс" (Dow Jones), предвиждаха инфлацията в САЩ да достигне 0,3 на сто на месечна основа, както и 3,4 на сто на годишна база.

През февруари годишният темп на потребителските цени в САЩ достигна 3,2 на сто, а месечният - 0,4 на сто.

Основната инфлация, която не взема предвид цените на храните и енергията, също се повиши с повече от очакваното през миналия месец. През март тя запази годишното си равнище от февруари - 3,8 на сто. На месечна база основната инфлация също остана непроменена на ниво от 0,4 на сто.

Цените на храните са отишли нагоре с 2,2 на сто през март спрямо същия месец на 2023 г., а цените на енергията - с 2,1 на сто.

На фона на отчетните данни за инфлацията инвеститорите вече изключват евентуално понижение на основните лихвени проценти през юни. Те определят "като малко вероятно" това да стане през юли и залагат на подобно решение през септември. Прогнозата им е, че на своето заседание на 17 и 18 септември Фед ще ги понижи с по 25 базисни пункта до диапазона 5 - 5,25 на сто, съобщи Ройтерс, на която се позова БТА.

Инвеститорите и анализаторите вече залагат на предвиждането, че през тази година Фед ще понижи общо два пъти лихвените си проценти. До тази сутрин те предвиждаха, че ще бъдат предприети три понижения през 2024 г., за което даде знак и Фед на заседанието си през миналия месец, посочва Ройтерс.