Щатският долар се понижава спрямо основните световни валути. В същото време курсът на японската йена скочи до най-високото си ниво от месец на фона на нарастващите очаквания, че централната банка на Япония може да повиши лихвените проценти след заседанието си този месец, обобщава Trading Economics.

Японската икономика показва стабилен напредък към постигане на целевата инфлация от 2%, каза в четвъртък Юнко Накагава, член на управителния съвет на Японската централна банка.

Инвеститорите оценяват и речта на председателя на Федералния резерв на САЩ (Фед е Централната банка на страната) Джеръм Пауъл. Вчера следобед той представи пред Конгреса традиционния полугодишен доклад за паричната политика, в който по-специално заяви, че лихвените проценти са достигнали своя връх. В същото време Пауъл отбеляза, че напредъкът на движението на инфлацията в Съединените щати към целевото ниво на Фед от 2% не е гарантиран и следователно намаляването на лихвените проценти ще трябва да бъде отложено, докато ръководството на Американската централна банка е по-уверено в постигането на целта си.

Очаква се Европейската централна банка (ЕЦБ) да поддържа лихвените проценти на рекордно високи нива за четвърти пореден път в четвъртък, на фона на опасенията за предстояща рецесия и постоянно намаляваща инфлация, въпреки че основният ценови натиск остава упорито висок. Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране вероятно ще остане на 22-годишен връх от 4.5%, докато лихвеният процент по депозитното улеснение се очаква да остане стабилен на рекордните за всички времена нива от 4%. Фокусът на инвеститорите ще се измести към новите икономически прогнози на централната банка, които се очаква да покажат по-нисък икономически растеж и инфлация за следващата година, както и към пресконференцията на президента на ЕЦБ Кристин Лагард за всякакви сигнали относно времето на потенциални намаления на лихвените проценти. Очаква се Лагард да потвърди отново необходимостта от допълнителни доказателства, че инфлацията е под контрол и че темпът на увеличаване на заплатите се забавя, преди да обмисли корекции на паричната политика.

Индексът DXY, изчисляван от борсовия оператор ICE Group, показващ стойността на щатския долар спрямо шестте основни световни валути, се понижи с 0.14% по време на търговията и е на минимума си през настоящия месец март. По-широкият индикатор WSJ Dollar Index, който проследява представянето на долара спрямо 16 валути, спадна с 0.24%.

Еврото се повиши с 0.02% до 1.0902 долара спрямо 1.0899 в края на последната сесия, достигайки най-високото си ниво от 1 февруари, тъй като инвеститорите насочиха вниманието си към предстоящата среща на ЕЦБ по паричната политика, чийто резултати ще бъдат обявени следобед след 16:00 часа българско време, търсейки допълнителна информация за политическите перспективи на централната банка. ЕЦБ определи вчера следобед референтен курс на еврото от 1.0874 долара.

Британската лира се повиши с 0.04% до 1.2736 долара след спад от 1.2731 при предишното затваряне в сряда, доближавайки най-силното си ниво от 1 февруари, след съобщението на министъра на финансите на Обединеното кралство Джереми Хънт за постоянно намаляване на данъците, насочено към насърчаване на икономическия растеж. Хънт разкри намаление с 2 процентни пункта на националния осигурителен данък върху заплатите, наред с други мерки, и допълнително подчерта, че най-новите прогнози предвиждат по-бърз спад на инфлацията, очаквайки тя да падне под целта от 2% по-рано от очакваното преди в есенната ревизия на държавния бюджет. Икономическият растеж също се прогнозира да надхвърли по-ранните очаквания, до 0.8% тази година и 1.9% през 2025 г.

Обменният курс на долара спрямо японската валута се понижи с 0.54% до 148.57 йени спрямо 149.48 йени в края на предходния търговски ден. Стойността на единната европейска валута се понижи с 0.53% до 161.95 йени спрямо 162.82 йени.

При слаб долар стоковите валути се повишават, което се наблюдава и днес. Австралийският и новозеландският долари, които са зависими и от търговията на двете страни с Китай, се повишиха съответно с 0.44% до 0.6592 щатски долара за един "австралиец" и с 0.43% до 0.6154 американски долара за едно "киви".

По-специално австралийският долар поскъпна над 0.65 долара, достигайки най-високите си нива от две седмици, тъй като доходността на щатския долар и държавните облигации отслабна поради мрачни коментари от банкер номер едно на САЩ. Председателят на Федералния резерв Джеръм Пауъл каза в сряда, че вероятно би било подходящо да се отмени ограничителната политика "в някакъв момент тази година", но не посочи конкретна дата. В страната инвеститорите усвоиха данни, показващи, че търговският излишък на Австралия се е увеличил през януари, въпреки че данните са под прогнозите. По-рано тази седмица данните също така показаха, че икономиката на Австралия се е разширила по-малко от очакваното през четвъртото тримесечие, подкрепяйки залозите, че Резервната банка на Австралия (RBA) може да започне да намалява лихвите тази година. В момента пазарите оценяват за почти 90% шанс RBA да започне да намалява своя паричен процент през август и да намали общо с 45 базисни пункта основаната си лихва тази година.

Другите две стокови валути - канадският долар и норвежката крона, които са силно зависими от цените на петрола, се повишиха съответно с 0.04% до 1.3508 канадски долара за един американски и с 0.10% до 10.4762 крони за един американски долар. Фючърсите на суровия петрол Brent, който се търгува на стоковата борса в Лондон (ICE Futures) се понижиха с 0.35% до 82.67 долара за барел, а американският лек суров петрол (WTI) на борсата в Ню Йорк (NYMEX) преди да стартира реалната търговия се понижи с 0.33% до 78.87 долара за барел. Суровината поевтиня в четвъртък, след като поскъпнаха с повече от 1% в предишната сесия, тъй като последният доклад EIA на САЩ показа по-малко от очакваното увеличение на запасите от суров петрол в САЩ. Данните показват, че запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили с 1.367 милиона барела миналата седмица, много по-малко от прогнозите за натрупване от 2.116 милиона барела.

*Валутните курсове и котировките на петрола са актуални към 10:45 часа българско време, източници Ройтерс и TradingEconomics.